Napoleons överlägsna seger i Skärholmsloppet

0
120

Napoleon Solomon, Fredrikshof FI, vann Skärholmsloppet för tredje gången.

DSC_8120
Napoleon Solomon i full fart i gallerian i Skärholmen. Foto: Mikael Grip

– Han var helt överlägsen och stack direkt. Det var ingen idé att ens försöka hänga på, sa loppets tvåa Oskar Kanmert-Gustafsson, Eskilstuna Friidrott.

Napoleon presterade tiden 14.51 på den fem kilometer långa banan, som har en del uppförsbackar. Backar som Napoleon susade förbi i högsta fart fram till en ren utklassningsseger.

– Det gick bra idag, inga problem, sa Napoleon från scenen på torget i Skärholmens centrum.

Springlfa.se hade gärna växlat några ord med den överlägsna vinnaren. Men han lät hälsa att han ville vara ”fri” och inte göra några intervjuer oavsett hur korta de skulle vara.

Nåja, Napoleon tog i vilket fall som helst sin tredje seger i loppets femåriga historia. Han vann även 2013 och 2014. Segertiden 2014 var på sekunden samma som på lördagen, 14.51, då efter en minnesvärd strid mot Fredrik Uhrbom.

DSC_8261
Napoleon tog på lördagen sin tredje seger i Skärholmsloppet. Foto: Mikael Grip

Den här gången blev det som skrivet dåligt med stridandet. Oskar Kanmert-Gustafsson fick finna sig i att bli rejält distanserad när han nådde sin främsta placering någonsin med 16.20.

– Jag tror att jag har sprungit Skärholmsloppet varje år. Tidigare hade jag en tredjeplacering som bäst, berättade han.

Till vardags tränar han mycket med Abraham Adhanom och Nasir Dawoud i Eskilstuna, SM-ettan och SM-tvåan från GöteborgsVarvet som precis sprang i mål innan Skärholmsloppet startade.

– Ja, jag hann se hur det gick. Kul för dem. Jag tränar en hel del med Abraham och Nasir. I alla fall på de lugnare passen. När det bli kvalitet så får jag korta av, sa Oskar som var Sverigeelit på 3 000 meter hinder och 5 000 meter tills han var 22 år.

– Sedan fick jag en del motivationsproblem, men har hittat tillbaka till löpningen. Helst springer jag stadslopp, det gillar jag. Det blir sex pass i veckan, men uppdelat på rullskidor, cykel och löpning. På vintern är det längdskidor som gäller.

DSC_8269
Oskar -Kanmert-Gustafsson i mål som tvåa i Skärholmsloppet. Foto: Mikael Grip

Tävlingledaren John Laselle, från ideella arrangörsföreningen Löparakademin, såg nöjd ut när rapduon Nääk och Nimo gick loss på scenen inför en jublande publik.

– Ungefär som förra året. Någonstans över 2 000 deltagare, där barnen som vanligt står för huvuddelen av deltagandet. Vi är nöjda med eventet, det har varit en lyckad dag, sammanfattade han.

DSC_8510
De tre snabbaste damerna och herrarna i Skärholmsloppet 2016. Från vänster:Lena Örn (trea), Charlotte Karlsson (tvåa), Malin Liljestedt (etta), Napoleon Solomon (etta), Oskar Kanmert-Gustafsson (tvåa) och Magnus Wilheling (trea) .Foto: Mikael Grip

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här