Nyckeln till Valencia

0
43

Nästa lördag är det dags för 10 kilometer i Valencia. Min träning har varit fokuserad mot klockan 09.00 lördagen 15 november under lång tid nu. Idag var det dags för ett viktigt nyckelpass för att kolla formen.

543-501
Träningen har gått bra. Riktigt bra. Jag är helt enkelt i mitt livs form. Hässelbyloppets landsvägspers på 37.35 ska flyga all världens väg. Min grundmålsättning är fortfarande att springa under 37.30. Någonstans finns det också hopp om sub-37.
Torsdagens testlopp och tillika nyckelpass säger inte emot.
Coach BG:s pass bestod av: 2000, 2000, 1500, 1500, 1000, 1000, 500, 500 – 1 min vila mellan varje intervall. Mål 36.59 på den springande delen.
Det kändes rätt tufft på förhand. Dessutom tyckte Johan ”Gasellen” Gustafsson att 08.30 var en bra tid att starta passet på. En mycket tveksam tid för mig att springa så pass fort. Har ju knappt vaknat ännu.
Men starten i Valencia går 09.00 så jag tänkte att det kan vara ett bra test inför loppet.
Markus” Partygrönsaken” Grönroos var också med. Vi värmde upp i skogarna runt Grosvad i Finspång innan vi äntrade banan.
Känslan var fin i benen och de första 2 000 meterna gick alldeles för fort. Inte direkt oväntat. Planen var 7.20, det blev 6.57 och ”Gasellen” och ”Partygrönsaken” lät mig dra. Resten av passet var de så pass långt före mig att jag inte hade någon hjälp av dem.
Bussigt.
För er som inte känner de gossarna så är de goda för 2.35-.2.40 på maran.
Jag kämpade på mot de jobbiga tankarna som dök upp under 1 500-ingarna. Då hade jag funderingar på att skita i det hela. Men tiden på klockan visade ändå att jag höll hyfsat tempo. En minut är ingen lång vila när tröttheten sätter in och pulsen är hög.

nyckel
I mål blev det 35.38. En minut och 21 sekunder bättre än måltiden. En obeskrivlig känsla att vara så mycket snabbare än BG:s uppsatta tid. Något som han höll med om.
”Mållös…. Helt galet, jag brukar ligga ganska exakt på detta pass vs tävling, snarare lite långsammare på passet än på tävlingen”. Var hans värmande ord.
Det kommer en del frågor om hur jag tränar. Du måste väl köra 15 mil i veckan och så vidare. Men det gör jag inte. Bra veckor har jag kommit upp i 12 mil, sedan kan det bli 5-6 mil vissa veckor. Jag är däremot noga med att ha två kvalitetspass i veckan. T.ex ett pass med korta intervaller plus ett pass med längre intervaller. På dessa pass tar jag ut mig nästan så mycket det går. Eller mera ärligt, jag tar ut allt som finns och ibland lite till.
Har också en sträcka på 15 km, där jag kan stoppa in några snabba kilometer mitt i. Dels blir varvet roligare och dels har jag märkt att det ger mig jättemycket. Jag försöker också springa ett pass varje dag. Har märkt att jag tål det och svarar bra på det.
Sedan det viktigaste av allt. Det är ett uttjatat ord, men kontinuitet och inga skador under väldigt lång tid är en viktig nyckel. Jag var mer skadad när jag var en sämre motionär som sprang några pass i veckan. Nu när jag tränar nästan varje dag är jag en bättre motionär som också är skadefri. Så det kan bli.

Flack bana, nummerlapp, tävlingsadrenalin, motståndare och relativ värme. Valencia here I come.

Föregående artikelSveriges sexigaste löpare är taggad inför terräng-NM
Nästa artikel3 steg till ditt snabbaste millopp
Redaktören har ordet Namn: Mikael Grip. Bor: Krokek (utanför Norrköping). Meriter: Silvermedalj på 800 meter från Tiwaz. Open 1979 och en bronsmedalj från 1981. Deltog i press-EM Göteborg 2006 på 800 meter. Har genomfört två Lidingölopp. Flera Grabbhalvor bland de 100 bästa. Tvåa i Kvarseborundan (2009). Personliga rekord: Fem km landsväg: 18.10. Tio km: 37.35. Halvmaraton 1.23,16. Favoritsträcka: Letar fortfarande. Vill med löpningen: Må bra, orka mer och därigenom göra det jag vill i livet. Roligaste löpminne: När jag 2006 var i Atlasbergen i Marocko och följde Sveriges då bästa maratonlöpare Said Regragui. Ser fram emot: Att utveckla Spring Löpning För Alla till någonting riktigt bra för alla löpare i Sverige.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här