spot_img
0,00 SEK

Du har inga produkter i varukorgen.

HemNyheterOmväxlande bana i klassikern Höstmilen

Omväxlande bana i klassikern Höstmilen

Den 20 oktober bevakar Springlfa.se Höstmilen, utanför Norrköping. Vi har tagit pulsen på tävlingsledaren Johan Malm från arrangörsklubben OK Kolmården.

Söndagen 20 oktober är det dags för motionsklassikern Höstmilen. Arkivbild: Mikael Grip

Hur ser anmälningsläget ut jämfört med samma tid förra året och hur många deltagare siktar ni på?

– Det ser lovande ut, trots att vi de senaste åren sett en trend mot att fler anmäler sig allt senare inpå loppet så har vi just nu fler anmälda än vid samma tid förra året. Vi siktar på att ta oss över 900-strecket och närma oss tusen deltagare vilket känns jättekul!

Vilken eller vilka distanser är det som erbjuds?

– Den traditionella Höstmilen har en bansträckning på 10,6 km. Men det finns också ett kortare alternativ (Höstfemman) på 5,2 km. För de yngre finns Lilla Höstmilen som är 1,5 respektive 2,3 km beroende på ålder.

Är det en flack eller kuperad bana?

– Både och, snabblöpt inledning på grus och med några fina utförsbackar. Efter vätska halvvägs på banan kommer Höstmilenbacken med cirka 100 meters stigning och därefter följer småkuperad löpning på fina skogsstigar.Höstfemman är en variant av vår nyprepararerade femkilometersbana. Den är medelkuperad med flera små backar och en lång svag stigning till banans högsta punkt som kan vara utslagsgivande. Lilla Höstmilen bjuder på fint underlag på våra motionsspår, men också ett par utmanande backar att ta sig an.

Hur många år har Höstmilen arrangerats och vad är ursprunget till loppet?

– I år arrangerar vi Höstmilen för 49:e gången. Stort jubileum nästa år med andra ord.

Härlig glädje efter 10,6 kilometers löpning. Arkivbild: Mikael Grip

Evert Elgefjord, som sprang premiärloppet, berättar om ursprunget:

– Vi talar mycket om Friskvård i olika former i vår tid. Men friskvårdstänk är inget nytt begrepp. Redan på 1960-talet fanns tankar om friskvård för vanligt folk. En av de verkliga pionjärerna i Norrköping var dåvarande sportchefen på Norrköpings Tidningar, Håkan Haraldsson. Håkan ville få ut folk att röra på sig och då helst ute i naturen. Det var då terrängloppet Höstmilen föddes och Håkan, tillsammans med ordföranden i Bråbo OK, Jan Zetterdal, ordnade premiärloppet sista söndagen i oktober 1971. Premiärloppet avgjordes i närmast vintrig miljö med ca 15 cm snötäcke. Höstmilen följdes sedan av Vintermilen i Krokek samt Vårmilen i Skärblacka.

Några nyheter i år?

– Nytt för i år är Företagskampen, där det företag med flest deltagare får ett hedersdiplom och en omnämnande i sociala medier. Kvar är också förra årets nyhet Lagkampen, där det snabbaste laget vinner.

Full fart i barnloppet. Arkkivbild: Mikael Grip

Hur ser det ut på elitsidan? Några heta namn klara?

– Oklart ännu. Elitlöparna brukar anmäla sig sent.

Finns det några banrekord att slå?

– Ja visst, och de är nog mer utmanande än de ser ut vid första anblick. Den tuffa banan har visserligen preparerats från högsta punkten ner till elljusspåret, så med rätt väderlek med ett kompakt underlag på grusvägen och i backarna upp mot toppen är det möjligt för dagens elit att slå banrekordet.

Banrekord Herrar 10,6 km: 33.06 Kristian Algers (2007).

Banrekord Damer 10,6 km: 38.13 Magdalena Thorsell (1996).

Kommer Marcus Åberg tillbaka och försvarar sin seger från förra året? Arkivbild: Veronica Nord

Varför ska man enligt dig välja att springa Höstmilen?

– Känslan av den extra energi man får av den friska syrerika höstluften är underbar. Många ser också Höstmilen som en perfekt säsongsavslutning och en taktisk utmaning.

Finns det några prispengar?

– Segrarna i herr och damklassen får 2000 kronor. Ett banrekord ger ytterligare 2000 kronor.

Cecilia Kleist har vunnit Höstmilen många gånger. Kommer hon tillbaka i år? Arkivbild: Veronica Nord

Vad får man som motionär i Höstmilen?

– Man får en unik upplevelse i höstens sprakande färger längs sjöar genom flera naturreservat. Man ser bara glada miner på deltagarna när de når målet.

Vad utmärker Höstmilen jämfört med andra lopp?

– För tävlingslöparna är det nog banans växlande karaktär, medan motionärerna som oftast är vana vid lopp i stadsmiljöer kommer att uppleva ett riktigt terränglopp i storslagen natur.

Går det fortfarande bra att anmäla sig?

– Absolut! Anmälan görs på hostmilen.nu fram till och med 17 oktober med förhöjd avgift efter 13 oktober. Är ditt företag anslutet till Wellnet går det att anmäla sig den vägen också som ett sätt att ta del av friskvårdsbidrag.

Lycka till den 20 oktober!

– Tackar.

Till Höstmilens hemsida: 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Föregående artikelIF Udd Running Team
Nästa artikelLite nya prylar

AKTUELLT NUMMER

Nytt nummer på gång!

0
Snart trycks adresserna på #1 2021, är du med? Annars, du har några timmar på dig....

FÖLJ OSS

8,687FansLike
6,714FollowersFollow
- Annons -

BLOGGAR

Trappa upp

0
April april, vintern rasat osv. Träningen rullar på. Sen årsskiftet har jag legat stabilt kring sjumilaveckor. Det känns lite i minsta laget, har nog...

Ur spår?

GPX-myset

Recension Nike Tempo Next%

- Annons-

PODCAST

X
X