På spaning efter den höst som flytt

0
107

Det känns som att jag aldrig får till det på hösten. Det går bra att mala på kontinuerligt under vintern, och framåt vårkanten passar det fint att vrida upp löpningen ett snäpp och leverera någorlunda när blomstertiden kommer. Sen blir det sommar, rutiner bryts och träningen påverkas negativt. När det är dags att trampa igång igen med frisk höstluft i lungorna och fyrverkerilöv på träden kommer det ofta nåt skit i vägen; en klantskada, årets sjukvecka eller nåt annat som sätter käppar i hjulet. Jag har kanske inte empirin som slår fast att det är så här, men det känns i alla fall som ett mönster. Det stämmer åtminstone i år och eftersom det här inte är spanarna i P1 så behöver jag väl inte hitta två andra historiska exempel.

Är jag alltid kass på hösten eller känns det bara så?

Det är alltid kul att variera sina skador och inte bara harva på med samma gamla hälsena eller knä eller vad det nu kan vara. Omväxling förnöjer, och den den käpp som satte sig i hjulet den här gången förnöjer allt lite extra så här i höstmörkret: Jag skulle nämligen klämma en finne på rumpan. Eventuellt var det en fästing, svårt att se. Det var i all fall en liten prick och den skulle ju pillas bort så klart. Det gick så där. Oavsett vad det var så gjorde det motstånd. Det blev inflammerat och svullet, stort som en halv bandyboll och jag ska inte bli allt för grafisk nu utan nöjer mig med att säga att det inte såg klokt ut. Flera besök på vårdcentralen, två penicillinkurer, ett mindre kirurgiskt ingrepp och ett frikort senare är jag nu på bättringsvägen, tackar som frågar. Planen på ett marathon senare i höst är däremot inställd. Får väl se om jag kan skrapa ihop tillräckligt med träning till en halvmara åtminstone. Det som talar för det är att jag lämpligt nog passade på att ta förkylningen samtidigt som det infekterade såret så rent statistiskt borde jag hålla mig frisk i ett år framåt nu. 

Småkrasslig och halvskadad, vad gör man då? Jo, jag har sagt det förr och jag säger det igen: man orienterar. Tycker man som jag att det är för tråkigt att lufta sig medelst promenader men är i för dåligt skick för att springa på, så kan man leta kontroller som en slags kompromiss. Lufsa lite, höfta lite. Stanna och klia sig i skägget. Lufsa tillbaka eftersom man höll kartan upp och ner osv. Nu har jag också upptäckt Livelox. Där kan man synka t.ex. en Strava-rutt med en orienteringbana och se sin gps-prick röra sig över kartan. Otroligt underhållande för en svagbegåvad orienterare som jag att framför datorn få återuppleva sina kognitiva tillkortakommanden där ute i virkesförrådet. 

Livelox: när man vill ha rörligt material på sina egna hjärnsläpp. Här en stillbild på när jag rusar… eller ja, raskt promenerar förbi en kontroll. Hur kan nåt man är så dålig på vara så kul?

Till sist. Hade jag varit i löpbart skick nu i helgen så fanns det två millopp jag var lite sugen på att springa: Hässelbyloppet och Rosa Bandet-loppet på Lidingö. Dom skulle ha 575 kronor respektive 700 kronor för en efteranmälan. Det hade jag inte betalat om jag så hade varit i mitt livs form. Är det för att kompensera uteblivna intäkter under pandemin som dom tar i så? Är det för att folk nu är så sugna på att springa lopp att arrangörerna kan sätta vilka priser som helst? Som jämförelse arrangerade Järfälla OK en förtjusande orienteringstävling i Bro i söndags till det lite rimligare priset av 120 kr. Då var banan visserligen bara 5 km fågelvägen men för mig blev det ju nästan en mil. DET kallar jag valuta för pengarna!

Föregående artikelMarie Dasler fixade sub 3 timmar!
Nästa artikelNytt rekord i Kungsbacka!
Namn: Eskil Persson Född: 1977 Bor: Stockholm Klubb: Hammarby IF Favoritsträcka: Längs en sandstrand Vill med löpningen: Bli snabbare och se mig omkring Roligaste löparminne: Barfota runt Gotska Sandön ligger bra till Meriter: Har ätit 84 sushibitar på en lunchbuffé Personliga rekord:  3000 m - 9:01 (2019) 5000 m - 16:03 (2021) Milen - 33:21 (2021)  Halvmaran - 1:18:29 (2015) Lidingö - 1:58:58 (2018) Maraton - 2:50:04 (2018) Ser fram emot: Härliga tider

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här