Passa på och spring klassiska Påsksmällen

  0
  114

  Annandag påsk, den 22 april, avgörs klassiska Påsksmällen utanför Södertälje. Spring har tagit pulsen på Henrik Kvarnlöt från arrangörsföreningen Enhörna IF.

  Start- och mål vid Enhörna friluftsgård.

  Hur är läget inför 43:a upplagan av Påsksmällen?

  – Läget är väldigt bra måste jag säga. Banan ser fantastiskt fin ut i år. I och med att påsken i år ligger sent har förutsättningarna i år varit bra mycket bättre än i fjol då vi dagen innan loppet var ute med spett och hackade bort is från ”grisbacken”.

  Vilka distanser handlar det om?

  – Huvudklassen är som vanligt 10km, men även 5 kilometersloppet (som startar samtidigt) brukar innehålla några riktigt bra löpare. Sen springer barn och ungdomar 1-4km på ett tufft terrängspår

  Hur många deltagare siktar ni på i år och hur ser trenden ut?

  – Vi hoppas på något fler än i fjol då det var runt 230 löpare, men det är alltid svårt att se var vi landar i deltagarantal. Är vädret fint får vi alltid många efteranmälningar från löpare i Stockholmsområdet samt Sörmland. Men visst vore det kul om vi blev 250-300 löpare. Sen påsk innebär att fler motionärer har kommit igång med sin löpning så kanske får vi se många efteranmälningar där.

  Henrik Kvarnlöt, från arrangörsföreningen Enhörna IF, ser fram emot 43:e upplagan av Påsksmällen.

  Några nyheter i år?

  – Banan är densamma. En lättsprungen förstahalva på asfalt som sedan övergår i en fint preppad grusväg där ett par rätt tuffa backar förekommer. Varvet är 5 km så de som springer 10 km varvar vid vår friluftsgård när femilkometerslöparna går i mål. Vi kommer i år lotta ut startplats till Göteborgsvarvet, vilket vi inte gjort förut. Sen har vi även flera andra bra priser som lottas ut bland samtliga deltagare. Sen får självfallet de bästa i respektive klass pris.

  Vad är det viktigaste för att Påsksmällen ska bli lyckat?

  – Det viktigaste är att arrangemanget håller ihop. Det är dock inte något som oroar oss då vi arrangerat många tävlingar vid vår friluftsgård genom åren. Påsksmällen arrangeras ex. för 43:e gången, så loppet är verkligen en klassiker i löparsverige. Sen är det viktigt att våra deltagare samt publiken känner att de trivs på plats. Påsksmällen är ett lopp för alla, elit såväl som motionär och ung som gammal. I fjol var de yngsta deltagarna knappt 2 år (knatteklass finns givetvis) och de äldsta en bra bit över 70 år.

  Vad får jag som motionär när jag springer Påsksmällen?

  – Du får ett lättsprunget lopp i en väldigt fin och avslappnad miljö. På startlinjen står du bredvid några av Sveriges bästa löpare, vilket i sig är en upplevelse.

  Hur ser det ut på elitsidan i år?

  – Loppet har en lång tradition av att alltid locka till sig några av Sveriges bästa löpare. Det är bara att ta sig en titt på resultatlistorna från de senaste åren så finner vi namn som David Nilsson, Mikaela Larsson, Mohammad Reza, Sandra Eriksson och Robel Fshia. Återstår att se vilka som dyker upp i år, men det troliga är att vi kommer få se en del snabba löpare på startlinjen annandag påsk.

  David Nilsson vann Påsksmällen för några år sedan.

  Har man chans att vinna brödrostar även i år?

  – Haha, ja du, det vet man aldrig. Jag ska ta mig en tur och jaga priser de kommande dagarna. Men helt omöjligt är det inte.

  Stort lycka till den 22 april!

  – Tack! Långtidsprognosen från SMHI visar på riktigt vackert väder i påsk vilket bäddar för en riktigt fin tävling.

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här