Patrik Brants ohotad vinnare i Atea Mälarmaraton

0
92

Patrik Brants, Kongahälla AIK, blev historisk första vinnare av Atea Mälarmaraton på herrsidan.

Patrik Brants i mål som överlägsen vinnare av Atea Mälarmaraton 2017. Foto: Mikael Grip

– Jag hade ingen tanke på personligt rekord i och med den kraftiga blåsten. De första fem kilometerna var hemska i motvinden. Men sedan blev det mer medvind. En skön känsla att titta bakåt och se att det är tomt, berättade Patrik efter segern med 2.38.06.

Personligt rekord med över en minut för 35-åringen från Göteborg och nästan tolv minuter före tvåan i Atea Mälarmararon.

Patrik tog i och med segern sin största seger i maratonsammanhang, men har också vunnit en del Salomon traillopp och ultralopp, bland annat BUM mellan Göteborg och Borås.

– Från att ha varit enbart ultralöpare så försöker jag numera springa en del millopp och halvmaror för att se om jag kan bli snabbare. Mitt huvudmål den här säsongen är Berlin Marathon i september, sa Patrik som snittade 3.44 minuter/kilometer på de 42 195 meterna genom Västerås.

Skicklige speakern Mats Hedman var snabbt framme för en segerintervju med Patrik Brants. Foto: Mikael Grip

Segraren hyllade arrangemanget.

– Det var många funktionärer ute och en hel del publik. Ett kul lopp, sammanfattade Patrik Brants som närmast tar sig an GöteborgsVarvet.

Tvåa slutade Alexander Fedyshkin, Västerås CK/ABB med 2.50.00. Även han var riktigt nöjd med sin insats.

– Ja, jag siktade och hoppades på 2.50 så det gick ju bra, berättade Alexander efter målgången vid Västerås stadshus.

Tvåan Alexander Fedyshkin var minst lika glad som segraren. Foto: Mikael Grip

Tredjeplatsen gick till Erik Eng, Åkersberga Spring, med 2.53.31.

Att spurta för allt vad tyglen håller när man nästan är i mål på ett maraton kanske inte är att rekommendera, men visst är det kul att se och inte minst publikvänligt.

Thomas Wahl stod för en galet vass spurt som gjorde att svågern Christer Wahl, längst till höger, drog det kortaste strået. Foto: Mikael Grip

Thomas Wahl hade nog den vassaste spurten av alla och kunde inte stanna vid målet utan fortsatte 50 meter till innan han säckade ihop.

– Ha, ha. Ja, jag och min svåger tog sikte på två löpare framför oss. När vi kom ikapp så gav de sig inte och sedan ville jag ju slå svågern också, så det blev bra fart på slutet, sa Thomas innan han reste på sig och kramade om svågern Christer Wahl.

Heinz Sjögren och René Koller var riktigt nöjda med sina insatser på upploppet. Foto: Mikael Grip

René Koller och kompisen Heinz Sjögren korsade mållinjen hand i hand på tiden 3.43.01.

– En jättetrevlig bana med många funktionärer. Det fanns inte en chans att springa vilse. Det blir nog fler gånger för oss båda, berättade Heinz.

Arrangörsklubben Västerås Löparklubb vill lägga mest fokus på maratondistansen, men det fanns också en halvmara som också lockade flest deltagare. Även meritmässigt så återfanns den främste löparen på de 21 097,5 meterna.

Nasir Dawoud kämpade sig i mål som vinnare på halvmaran. Foto: Mikael Grip

Nasir Dawoud, Eskilstuna Friidrott, vann SM-silver på halvmaraton 2016 och segrade förstås även i Västerås. Segertiden skrevs till 1.10.49. Tvåa slutade klubbkompisen Merih Hagos med 1.12.39 och trea Thomas Stevens, IF Mantra Sport, 1.13.19.

– En fin bana. Men det var riktigt tufft i blåsten, sa Nasir efter prisutdelningen.

Trots den besvärliga blåsten så var det gott om personliga rekord. En av de lyckliga var Joakim Thornberg, från Västervik.

– Ja, det kändes bra hela vägen. En kanonbana! Personligt rekord med en halv minut sitter bra, berättade Joakim som noterade 1.34.30.

Joakim Thornberg var en av många som slog sitt personliga rekord trots den besvärliga blåsten. Foto: Mikael Grip

Arrangören Västerås Löparklubb var nöjt med den stora löpardagen och premiären av Atea Mälarmaraton.

– Vi hade förväntat oss 300-400 deltagare och det var över 1 200 anmälda deltagare så klart vi är riktigt nöjda med utfallet, sa Martin Fröberg från Västerås LK.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här