Överlägsen maratonseger för Frida Södermark

0
272

Frida Södermark, Tjalve IF Norrköping och bofast i ultralandslaget, hade inga bekymmer att vinna premiären av Atea Mälarmaraton.

Frida Södermark vann Atea Mälarmaraton i överlägsen stil. Foto: Mikael Grip

– Så himla kul att få vara med i ett lopp första gången det arrangeras och också få vinna. Det var verkligen, bästa, bästa träningen för mig, berättade Frida efter att ha bärgat den historiska första segern med 3.02.53.

En bra bit från hennes personliga rekord 2.51.32 när hon vann Lepzig Marathon 2011.

– Det känns preskriberat nu. Jag satsar på att slå den tiden i Stockholm Marathon. Målet idag var att springa mellan 3 timmar och 3.10 och att inte ta ut allt. Det var kul att heja på halvmaralöparna och få en skön resa, sa Frida efter att säkra speakern Mats Hedman fick lite tunghäfta när han skulle intervjua segrarinnan.

Norrköpingslöparen tog över showen och gav svar på tal, bara sekunder efter målgången på de 42 195 meterna inför en mäkta imponerad speaker.

Ultravasan den 19 augusti är säsongens stora mål för Frida Södermark. Foto: Mikael Grip

Förutom Stockholm Marathon så satsar Frida hårt på att återigen vinna ett av Wings for life-loppen som arrangeras runt om i världen den 7 maj. För två år sedan vann hon i Sverige och fick som förstapris välja vart hon ville åka. Det blev en ny seger i Chile 2016 och i år har Frida valt Mexiko där hon siktar på en ny vinst.

I år anordnas inget VM på 100 kilometer, som är Fridas paradgren, därför blir Ultravasan särskilt viktigt för henne. Ni som läser Spring vet att ni kan följa hennes Löparäventyr i den egna bloggen här på Springlfa.se

Tvåa i Atea Mälarmaraton slutade Rebecca Landquist med 3.19.25 och trea Victoria Borg, Team Ultrasweden LK, med 3.19.57.

My Aronsson fullbordade sitt första maratonlopp. Foto: Mikael Grip

Att greja sitt första maraton är en riktig stark insats som My Aronsson, från Västerås, klarade galant. Med ett härlig leende passerade hon mållinjen med 3.38.49 vilket räckte till en tolfte plats.

– Jag har sprungit 40 kilometer på träning, men aldrig 42. Det här var riktigt skojigt. Vid 30 kilometer började jag bli sliten, men jag kämpade mig in i mål, sa My i högen av gratulerande familjemedlemmar.

Vinnaren på halvmaran Christina Greis Dahlberg flankerad av tvåan Åsa Bergman och trean Merhe Hagos. Foto: Mikael Grip

På damernas halvmara segrade Christina Greis Dahlberg, Västerås LK, med 1.30.39 närmast före klubbkompisen Asa Bergman 1.30.44 och Mereh Hagos, Eskilstuna Friidrott, 1.31.17.

– Kul att vinna. Jag vände mig inte om. Men jag hörde på publiken att Åsa var nära. Den här typen av lopp har saknats i Västerås så det var fantastiskt roligt att springa på hemmaplan, berättade Christina Greis Dahlberg.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här