Pulshöjande löpning i Kolmården Vertical

  0
  244

  Kolmården Vertical startar vid foten av Pernilla Wibergs hemmabacke, Yxbacken, strax utanför Norrköping och ger kroppen en pulserande chockstart.

  13073176_10154273279322494_50048041_o
  Pulsen far iväg omgående i starten i den tuffa Yxbacken. Foto: Mattias Eklund

  Från loppets hemsida: Du möts direkt av ”väggen”. Här finns det två alternativ: antingen gå på fullt, kör så länge det håller eller ta en lugnare start för att vara säker på att krafterna räcker. Vilket alternativ du än tar så är starten minst sagt brutal med 100 höjdmeter på 350 meters löpning. Därefter blir det löpning på härliga terrängspår med en mera human lutning, men det fortsätter fortfarande uppför. Innan det bar av brant nerför har vi avverkat ca 160 höjdmeter.

  Nu kommer du ner till Ågelsjöns Sydöstra spets och förbi den lilla badplatsen, det blir grusväg 300 meter förbi parkeringen innan du kommer in på en stig igen. Efter passering av skogsvägen följer ett knixigt parti, först en liten brant sedan är det höga benlyft som gäller! Därefter kommer du fram till Trollklyftan. På övre delen av Trollklyftan ligger en stor sten fastklämd.

  Sägnen säger att det var jätten Enar som försökte stoppa trollens väg till Jakobsdal genom att kasta ner en sten, men den hamnade på tvären. Om man inte spottar tre gånger över vänster axel när man passerar under den, kommer Enar tillbaka för att rätta till stenen så att den trillar ner och stoppar passagen. Så glöm inte att spotta för annars måste vi tyvärr ändra bansträckningen till nästa år. När du kommer ut från Trollklyftan fortsätter det att vara obanat och du bjuds på småteknisk nerförslöpningen innan du kommer ut på stigen som tar dig förbi Jakobsdal. Gården Jakobsdal som skogstrollen försökte erövra från människorna. Som tur var hade människorna hjälp av jätten Enar så man lyckades försvara gården. Idag är det en åretruntbostad. Mycket bättre kan man inte bo!

  Nu börjar den riktiga klättringen och resten av sträckan består av singeltrack. Till en början på en markerad vandringsstig, strax innan koklämman svänger stigen in till höger och efter ett brantare parti passerar man eremiten Jakobs bostad. Som består av ett stort klippöverhäng och en grottöpning. Under klippan är det en mysig grillplats. Du kan även skymta Ågelsjöns vattenspegel. Strax efter du hoppar över en liten bäck kommer du till en stor trädstam som ligger över stigen. Här har entusiastiska downhillåkare byggt ett fint hopp. Stigen går här tidvis på berghäll vilket gör att det kan vara halt om det är blöt. Nu börjar det kännas i benen, mjölksyran bränner sig fast i låren. Skogen häruppe är storstammig tallskog och du börjar skymta högsta punkten. Sista biten upp till toppen är relativt flack, passa på att njuta några sekunder av utsikten på Kolmårdens Tak. Nu bär det av nerför först på en härlig stig delvis på berghäll ca 500 meter innan man kommer ut på vägen och den flygande kilometern med en genomsnitt lutning på åtta procent.

  Efter grusvägen är det ett kort parti asfalt därefter svänger man höger in på en grusväg. Sedan följer ett fint parti genom Aurora parken en grönskande oas på våren med marken helt täckt av vitsippor. När du passerat den vita kraftstationen så är det dags att börja ladda för en spurt och härlig målgång.

  Härligt jobbat du har just avverkat 300 höjdmeter och sex kilometer.

  13076821_572338499601336_7934152119112473891_n
  Elmina Saksi vann Kolmården Vertical. Med på bilden också Johan Lönnqvist som agerade farthållare åt Elmina.

  Vem blir inte sugen att kuta ett lopp med en sådan målande beskrivning?

  Kolmårdsbon Anders Kleist, IK Akele, har tävlat en del i bergslöpning och hade inga problem att vinna loppet med tiden 28.37 närmast före Edvin Karlsson, Team Nordic Trail, som endast var 26 sekunder bakom Kleist.

  – Inte så stor marginal, men jag var aldrig hotad, säger Anders som förmodligen hade mer att ge om det hade behövts. Trea slutade eviga konditionsfenomenet Mats Röjgård, Kolmården Adventures, med 31.36.

  Damklassen vanns av Elmina Saksi, GoIF Tjalve, med 37.17. Elminas klubbkompis Jennifer Carlsson tog hand om andraplatsen med 37.38. Jenny Röjgård, OK Kolmården slutade trea med 38.55.

  Totalt deltog cirka 100 löpare i Kolmården Vertical.

  Resultat, Kolmården Vertical 2016:

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här