Rekordlöpning av Meraf Bahta i Norge

  0
  61

  Meraf Bahta, Hälle IF, vann Hytteplanmila i Norge, och satte kanske nytt svenskt rekord på tio kilometer lansdsvägslöpning.

  Meraf Bahta sprang på lördagen sitt livs snabbaste tiokilometerslopp på landsväg. Arkivbild: Deca Text &Bild

  Att det står kanske i ingressen beror på den utredning om dopningsbrott, som ännu inte är klar. Meraf har gjort tre misstag i sin vistelserapport och riskerar därför att bli avstängd för dopning.

  På lördagen i Norge hade Meraf inga problem att fokusera på det snabba milloppet, där hon bland annat ställdes mot norskan Karoline Bjerkeli Grövdal, som vann Hytteplanmila förra året, just före Meraf Bahta.

  Nu blev ordningen den omvända. Meraf vann på tiden 31.38 (15.22 halvvägs). Vilket är sex sekunder snabbare än hennes eget svenska rekord på distansen som hon satte förra året i samma lopp. Tvåa slutade Grövdal med 31.43. Trea kom Ingvill Måkestad Bovim, Norge, med 33.00.

  Samrawit Mengsteab, Hälle IF, slutade på sjätteplats med 33.51 och sjua blev Linn Nilsson, Hälle IF, med 33.56.

  Skulle Meraf Bahta fällas för brottet i den pågående utredningen riskerar rekordet förstås att strykas.

  I herrklassen var det full fart med två av bröderna Ingebrigtsen på startlinjen. Henrik Ingebrigtsen anförde fältet och passerade fem kilometer på 14.21. I mål blev det seger på nya banrekordet 28.41. Brorsan Filip slutade tvåa med 28.47. Båda under tidigare banrekordet som Sondre Nordstad Moen hade med 28.50.

  Bästa svensk hittar vi på tiondeplats genom Suldan Hassan, Ullevi FK, 30.11. Vidar Johansson, Sävedalens AIK, slutade på elfteplats med 30.27. Olle Ahlberg, som bloggar här på Springlfa.se kom på en meriterande 17:e plats i det starka startfältet med 30.39. Olle var faktiskt före Johan Rogestedt, Stenungsund IF, som kom på 22:a plats med 30.49.

  Hytteplanmila måste vara det vassaste tiokilometerslopp på landsväg i Norden under 2018. I herrloppet var hela 168 löpare snabbare än 35 minuter. 48 herrar var snabbare än 32 minuter. I damloppet var 69 löpare snabbare än 40 minuter. Tolv damlöpare var snabbare än 35 minuter.

  Resultat, Hytteplanmila 2018:

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här