Robel Fshia misstänkt för dopningsbrott

  0
  191

  Svenska långdistansstjärnan Robel Fshia, Spårvägens FK, är misstänkt för dopningsbrott. 

  En jublande glad Robel Fshia efter det mycket överraskande EM-guldet i terränglöpning i december 2019. Arkivbild: Deca Text&Bild

  Robel kom som flykting till Sverige 2013 och blev 2018 svensk medborgare.

  2019 vann Robel SM-guld på halvmaraton i Göteborgsvarvet och segrade i höstas också i överlägsen still i Lidingöloppets klassiska tremil. Det positiva dopningsprovet togs den 25 november förra året i Etiopiens huvudstad Addis Abeba, där Robel ofta befunnit sig på träningsläger.

  Den 8 december gjorde Robel sitt livs lopp när han vann EM-guld i terränglöpning i Lissabon. Där besegrade han flera löpare som gjort mellan 27-28 minuter på 10 000 meter banlöpning. Tider som Robel inte varit i närheten av.

  Vilken typ av substans det handlar om vet inte förbundet ännu.

  – Provet togs i Addis Abeba och har transporterats till ett Wada-certifierat laboratorium i Lausanne för analys. Det fanns en förbjuden substans och den substansen är av en prestationshöjande art som gjort att det triggat igång en interimistisk avstängning som dopningskommissionen beslutat om. Det är det vi vet om substansen, det är bara utövaren som har information därutöver, sa Svensks friidrottsförbundet generalsekreterare Stefan Olsson, vid en presskonferens på fredagseftermiddagen.

  Vad det rör sig om för otillåten substans vill inte dopningskommissionen avslöja, i stället hänvisar man till sekretess.

  – Vi kan inte berätta någonting, det råder förundersökningssekretess. Och den enda som kan lyfta den är utövaren, den som är misstänkt, säger Tommy Forsgren, handläggare på RF:s dopningskommission, till TT.

  Fsiha har till den 14 februari på sig att meddela om han vill ha ett b-prov analyserat, och fram till den 21 februari på sig att meddela om han vill överklaga beslutet.

  Om Fsiha senare slutligt döms för dopningsbrott kommer han att bli av med sitt EM-guld. I olika medier har Fshia ställt sig oförstående till det som hänt. Robel Fshia är avstängd av Svenska friidrottsförbundet från och med 5 februari

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här