Säsongsstart på hög höjd

0
132

Chockstartade som sagt säsongen på lag-SM med ett hinderlopp. Med tanke på att jag hade haft en vilovecka veckan innan så var avslappnade 9.06 bra. En lagom lägstanivå!

Efter det har jag börjat komma igång med träningen. Jag stegrar lätt och förra veckan blev 8 mil, som uppvärmning för det som komma skall.

I torsdags åkte jag med en grupp till Font Romeu i franska Pyrenéerna för att träna höghöjd. Efter en hyffsat sen ankomst kom vi ut och körde en lätt distans igår på eftermiddagen. Det var lite svårt att navigera längst alla löpstigar, men vi fick in 12 km utan större incidenter. För mig som är mycket van vid höghöjd var det inga större problem att springa, men för de som inte varit på höghöjd tidigare var det bitvis svårt och bitvis lätt. Något man aldrig vänjer sig vid dock är löpning i uppförsbackar! Det är alltid sjukt jobbigt på hög höjd. Vi kommer att ta några lättare dagar nu i början. På höghöjd är marginalen mellan tillräcklig träning och överträning rätt liten, speciellt i början av vistelsen. Veckan nu kommer nog att landa på en 11 mil och nästa vecka får vi helt enkelt se vad den bjuder på. Målet nu i sommar är att springa mer mängd än vad jag har gjort förut, samt att köra bra med styrketräning, framförallt för de delar jag är svag i!

Idag körde vi på morgonen 16 km med en norsk grupp ledd av Jack Waitz och några polacker som tränar med Thomas Lewandowski. Vi sprang på några stigar på toppen av Le Calme på 2100 m höjd. Den utsikten för ett löppass är svår att slå! På eftermiddagen körde vi intensiva häckövningar med Thomas Lewandowski efter 30 min löpning. Intensiva är egentligen en underdrift! Högt tempo och 100 % insats var förutsatt! Den svenska insatsen i det här fallet talar vi tyst om.

Banan i Font Romeu
Banan i Font Romeu

Efter att iallfall ålat oss under och över diverse häckar körde vi lite stegringslopp på gräset. Där stötte vi på Mo Farah, färsk från en Diamond League-seger i Lausanne. Mo ville kasta lite amerikansk fotboll med oss. Det hela slutade i att John träffade Mo i de lite ädlare manliga delarna innan Mo ursäktade sig och fortsatte sin uppvärmning.

Imorgon ska vi köra ett långpass runt sjön Matemale som tydligen ska vara en hotspot för löpare i området! Vi får se vad det bjuder på!

På återläsande!

P.S. En av de bästa svenska löpprestationerna på senare år stod Staffan Ek för igår på Universiaden då han tog brons och gick under 3:40. En grym prestation som antagligen underskattas av friidrottare såväl som allmänhet och media!

Föregående artikelNorrländska skogsvägar
Nästa artikelTunga veckor
Breaking four Namn: Elmar Engholm. Född: 1992. Bor: Stockholm Familj: Mamma, pappa och syster Jobb: Kredithandläggare och statistiker på S & A Sverige AB Klubb: Hässelby SK. Tränare: Ett exklusivt samarbete mellan Johan Engholm och Elmar Engholm Meriter: 20+ SM-medaljer på olika nivåer, flera internationella senior- och juniormästerskap samt NCAA mästerskap, 3:a med HSK i juniorklassen i Europacupen i terräng, brons i lag och 6:a individuellt i M22-klassen på EM i terräng och Finnkampsvinnare 2016 & 2017. Favoritsträcka: 1500 m Personliga rekord: 800 m: 1.48,19, 1500 m: 3.39,75, Engelsk mil: 3:58,74, 3000 m hinder: 8.37,44, 3000 m: 8:04,44. Vill med löpningen: Slå rekord, vinna mästerskap och ha kul. Ser fram emot: Finnkampens efterfest

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här