Spännande VM i halvmaraton väntar

  0
  1379

  Världsmästerskapen i halvmaraton avgörs med grymt starka startfält, både sett ur ett världstoppsperspektiv och ett svenskt perspektiv.

  Vad kan Emil Millán de la Oliva göra i sin mästerskapsdebut som senior och i ett lopp som också är 19-åringens debut på halvmaratondistansen? Arkivbild: Deca Text&Bild

  Nu på lördag avgörs världsmästerskapen i halvmaraton i Gdynia i Polen. De 21 097,5 meterna avgörs genom att löparna springer på en varvbana som ska avverkas fyra gånger. På slutet blir det en loop som avslutning till målet i mer närhet av Östersjön.

  Startfältet är sylvasst med många världslöpare på plats. Bland annat tillhör förstås Joshua Cheptegei, Uganda, en av de absoluta favoriterna att vinna VM-guldet på herrsidan. Nyligen satte han världsrekord på 10 000 meter med 26.11 och han innehar även världsrekord på 5 000 meter både på bana och landsväg. Kibiwott Kandie, Kenya, är en annan starkt löpare som gjort 58.38 på halvmaran. På herrsidan finns det 15 löpare som gjort bättre än 60 minuter i startlistan samt ytterligare 14 löpare som gjort under 61 minuter. Sverige kommer med fem löpare i herrloppet.

  Svenske rekordhållaren (61.17) Napoleon Solomon är på väg tillbaka, men verkar inte vara i riktigt toppslag ännu. Trots att han är svensk rekordhållare på distansen, så känns han inte som den formstarkaste svensken. Blott 19-årige Emil Millán de la Oliva gör mästerskapsdebut som senior och har haft en makalös säsong. 28.23 på 10 000 meter imponerar. Han har aldrig sprungit någon halvmara, men sprang 20 128 meter när han knäckte Dan Glans svenska rekord i entimmeslöpning på bana i somras. Efter sina 28.23 på 10 000 meter har Emil tränat i Kenya, bland annat med Vincent Kipchumba som gjort 2.05 på maraton.

  David Nilsson, som visat god form den senaste tiden, gör även han en intressant start. Mikael Ekvall och Adhanom Abraha är också med i det svenska laget. Adhanom är 24 år äldre än Emil. Frågan är om Emil Millán de la Oliva kan hota det svenska rekordet redan nu?

  I damloppet finns det 21 löpare som gjort under 69 minuter. Bland annat Peres Jepchirchir och Ababel Yeshaneh. Ett och två genom tiderna på halvmaraton.

  Sarah Lahti gör en spännande start i VM i halvmaraton. Arkivbild: Deca Text&Bild

  Sverige kommer med en stark uppställning även på damsidan. Med i laget finns svenska rekordhållaren (69.58) Sarah Lahti, Carolina Wikström, Hanna Lindholm och Charlotta Fougberg. Att Sverige har nio deltagare på ett VM i halvmaraton har aldrig hänt tidigare och är historiskt. Som mest har Sverige tidigare skickat tre deltagare. På de åtta VM-loppen i halvmaraton mellan 2004 och 2012 hade Sverige ingen deltagare.

  De främsta svenska placeringarna genom tiderna i halvmaraton-VM har nåtts av Mustafa Mohamed när han kom på 30:e plats 2003 och av Sara Romé när hon blev 25:a 1993. Kan det bli bättre nu trots den grymma konkurrensen?

  Ni ser VM i halvmaraton live på World Athletics Youtube-kanal med start 10.50 på lördag förmiddag. Damloppet startar 11.00 och herrloppet 12:30.

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här