Springskytte för alla när Straffrundan har premiär

0
304

Målsättningen är hög. Straffrundan ska direkt bli världens största och bästa tävling i Springskytte. Springlfa.se har tagit pulsen på Kenth Lindgren som arrangerar eventet den 9 maj tillsammans med OS-bronsmedaljören i skidskytte Tord Viksten.

Kenth_Skjuter
Kenth Lindgren, en av initiativtagarna till Straffrundan, nöjd efter en fullträff.

Springskytte? Berätta vad är det?

– Den form av springskytte vi introducerar är i första hand en kombination av löpning och ofarligt exakt skytte som utan säkerhetsarrangemang kan genomföras på en motionsanläggning, arena, skola eller stort sett var som helst. Vid de pröva-på-aktiviteter vi haft, har vi fått uppleva en enorm glädje hos både vuxna och barn. Den allt mer spelandes och stillasittande unga generation fängslas av den spännande skjutningen och konditionsmomentet blir en naturlig del av utövandet. Löpning kombinerat med skytte förekommer redan i olika varianter som orienteringsskytte. Svenska pistolskytteförbundet genomför tävlingar där deltagarna domineras stort av poliser. Modern femkamp består nu mera av fyra delmoment där löpningen och skyttet slagits samman under namnet ”Combined Event”. För skidskyttar är springskytte bara ett sätt att träna och de kallar det skidskytte oavsett vad de har på fötterna. Den nya formen av springskytte riktas mot barnen och motionärerna, med dem som en bas så kan idrotten utvecklas till en seriös tävlingsidrott. En idrott som kan utövas oberoende av var du bor eller årstid. Klimatförändringarna är hemska och förödande för skidsporten. Denna form av idrott kan ses som ett komplement till skidskyttet. Jag hoppas och tror att när springskyttet blir en bredare sport hjälper vi även till med återväxten även för de andra förbunden. Om barnen blir springskyttar, löpare eller skidskyttar spelar mig ingen roll det viktiga är att de har kul och vill röra på sig.

IMG_9563_Straffrundan
9 maj är det dags för Straffrundan på Östermalms IP i Stockholm.

Den 9 maj anordnar ni straffrundan på Östermalms IP i Stockholm – vad händer där?

– Straffrundan är tänkt som startskottet på hela springskyttesatsningen. Ett motionslopp där alla ska få möjligheten att bekanta sig med springskyttet.
Tävlingen består av 5×800 meter löpning varvat med fyra skjutmoment med helt ofarlig elektronisk skjututrustning. Löpningen sker i omgivningarna runt Östermalms IP. Namnet på tävlingen är hämtat från den straffrunda på 50 meter som måste springas för varje bommat skott. Deltagarna kommer att springa fyra till fem kilometer beroende av antal träff i skjutmomenten. Skyttet genomförs liggande med stöd och målet med fem prickar motsvarar skidskyttarnas stående skytte. Skjututrustningen ligger klar på skjutvallen när löparna anländer. Tävlingen kommer att genomföras i heat om 20 deltagare med tre starter i timmen. Detta möjliggör även roliga deltävlingar i huvudtävlingen.
Alla deltagarna kommer att ges möjligheten att prova skjututrustningen innan start.
Vi vill att detta ska vara en familjedag så vi erbjuder gratis springskyttelek för de minsta barnen. De lite äldre födda 2003 kan delta. Att tävlingen genomförs i heat gör att föräldrar kan springa i olika heat och därmed ta med barnen.
www.straffrundan.se

Hur ser det ut med anmälningar?
– Idag är cirka 100 personer anmälda. Det har varit ett svårt jobb att nå ut med informationen. Men vi vet att detta är en premiär och att utan sponsorer är det svårt att nå ut.

IMG_9499_Straffrundan
Att lära sig att skjuta träffsäkert med hög puls efter löpning är inte alltid det lättaste – men utmanande.

Vad är förhoppningarna?
– Vi sliter hårt och tror på upp emot trehundra deltagare och då förmodligen redan i premiären bli världens största springskyttetävling. Att vara med ifrån starten på en tävling som med tiden kanske blir en av de stora borde vara lite extra lockande. Vi vet att intresset för sporten och fler tävlingar kommer att öka efter det här arrangemanget. För på de träningskvällar vi har ordnat har folk knappt velat gå hem utan bara fortsätt med en runda till och en runda till. Det ser vi som ett gott betyg och gör att vi är rätt säkra på att allt fler kommer vilja prova. Och när de har gjort det är de i regel fast.
Den 9 maj smäller det på Östermalms IP – varför inte kombinera löpning med skytte!

Mer om springskytte

Till anmälan och mer information om Straffrundan

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här