Stark 5 000-metersfinal i EM av Almgren och Glans

  0
  615

  Andreas Almgren och Jonas Glans gjorde härliga insatser i EM-finalen på 5 000 meter i München.

  Andreas Almgren har precis passerat belgaren Kimeli ut på sista varvet och har bara tre löpare framför sig i EM-finalen på 5 000 meter. Foto: Deca Text&Bild

  Både Andreas och Jonas har haft mängder med skadebekymmer under årens lopp och har därför inte tävlat i så många mästerskap. Men nu var det äntligen dags, dessutom båda två till start samtidigt. Det var nästan så man fick nypa sig i armen. Jonas har visat ypperlig form under sommaren, då han ”persat” rejält både på 3 000 meter och 5 000 meter. Andreas vann nyligen SM i Norrköping på 5 000 meter, efter ett grymt sista varv på 53 sekunder. Det låg en del förväntan i luften, även om det förstås var väldigt hårt motstånd med många löpare med betydligt bättre personliga rekord än Andreas och Jonas.

  EM-finalen inleddes med att Jonas låg längre fram i fältet och Andreas en bit bak. Första kilometern avverkades på 2.45. Efter två kilometer stannade klockan på 5.23 efter en kilometer på 2.38.

  Den tredje kilometern blev den långsammaste med 2.52, med 8.15 för täten. Farten skruvades sedan upp med Jakob Ingebrigtsen i förarsätet.

  180 meter innan passeringen 3 000 meter förbättrade Andreas sin position och tog sig framåt i fältet.

  9.20 in i loppet föll en fransman och både Ingebrigtsen och Jonas Glans fick ta några steg på innerplan för att inte också ramla i röran.

  Jonas Glans slutade på tiondeplats. Foto: Deca Text&Bild

  4 000 meter passerades på 10.57, efter en kilometer på 2.41. Med två varv kvar låg Andreas Almgren på sjätteplats, som den bästa av svenskarna. Andreas sprang förbi engelsmannen Butchart med 500 meter kvar. Men tättrion Ingebrigtsen, Katir och Crippa hade fått en lucka.

  Andreas fångade in belgaren Kimeli i början på sista varvet, men kunde inte nå någon av de tre främsta placeringarna och medaljerna. Däremot blev det en storstilad fjärdeplats med nya personliga rekordet 13.26,48. Andreas hade cirka 2.28 på sista kilometern.

  Storfavoriten Jakob Ingebrigtsen bärgade EM-guldet på 5 000 meter. Foto: Deca Text&Bild

  Crippa tvingades släppa med 200 meter kvar och vann bronset med 13.24,83. Katir utmanade Ingebrigtsen in på upploppet, men fick nöja sig med silvret med tiden 13.22,98. Guldet som väntat till Jacob Ingebrigtsen med tiden 13.21,13.

  – Jag gjorde en del taktiska missar. Men det är bra löpare jag har framför mig. För två månader funderade jag på att lägga ner säsongen och nu är jag fyra på EM. Det är klart jag är nöjd, sa Andreas Almgren till SVT Sport.

  Jonas Glans gjorde också en grym insats och landade på en tiondeplats med 13.32,71.

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här