Storstilad insats av Napoleon på terräng-EM

  0
  139

  Napoleon Solomon svarade för den starkaste svenska insatsen när terräng-EM avgjordes i holländska Tilburg.

  Napoleon Solomon slutade på en meriterande femteplats på terräng-EM. Arkivbild: Deca Text&Bild

  På den leriga banan i Tilburg svarade Napoleon Solomon för en storstilad insats. Förutom på första varvet, när han passerade som nummer elva, var han hela tiden med bland de fem-sex främsta.

  Efter första varvet var faktiskt Adhanom Abraha i ledning, med Robel Fshia strax bakom sig. Sverige var efter 1 500 meter i ledning i lagtävlingen. Men medan Abraham och Robel öppnat väl optimistiskt hade Napoleon än mer långsiktig taktik.

  Ut på sista varvet av de sex på de totalt 10,3 kilometerna var Napoleon fortfarande med i den absoluta tätstriden. Då visade Filip Ingebrigtsen mästartakter och rann iväg till EM-guldet med vinnartiden 28.49. Silvret gick till belgaren Isaac Kimeli 28.52 och bronset till Aras Kaya, Turkiet, 28.56. Napoleon sprang i mål som femma med tiden 29.12, före meriterade topplöpare som Crippa, Italien, Arikan, Turkiet och Mechaal, Spanien.

  Adhanom slutade på 33:e plats med 30.03 och Robel kom på 40:e plats med 30.21. David Nilsson bröt loppet. Det svenska laget kom på åttondeplats. Turkiet vann lagtävlingen.

  Damloppet blev en spännande historia där Yasemin Can, Turkiet, vann guldet med tiden 26.05 på de 8,3 kilometerna. Can var en sekund före silvermedaljören Fabienne Schlumpf, Schweiz, som i sin tur var en sekund före bronsmedaljören Karoline Bjerkeli Grövdal, Norge.

  Charlotta Fougberg disponerade loppet väl och slutade på 13:e plats. Arkivbild: Deca Text&Bild

  Charlotta Fougberg sprang upp sig genom fältet och slutade på 13:e plats med 27.17. Samrawit Mengsteab kom på 23:e plats med 27.39. Lisa Havell slutade 44:a med 28.10.

  Sverige kom på femteplats i lagtävlingen som vanns av Holland.

  I U 23-loppet satsade Amanuel Gergis hårt och var länge med i täten. Men under de sista varven så tröt orken, men han höll ändå ihop det bra och belönades med en 15:e plats. Loppet vanns av fransmannen Jimmy Gressier som försvarade sin titel från förra året. Emil Danielsson sprang in på 31:a plats, en dryg halvminut bakom Gergis. Simon Sundström kom på 50:e plats och Gabriel Stefensen slutade på 52:a plats.  Sverige kom på niondeplats i lagtävlingen som vanns av Storbritannien.

  Jakob Ingebrigtsen, Norge, segrade med lätthet i U20-klassen. Omar Ismail, slutade på 20:e plats, en dryg minut efter Ingebrigtsen. Emil Milan De La Oliva, kom på placering 55 av de 95 som sprang i mål.

  I stafettloppet som avslutade terräng-EM kom Sverige på sjätteplats av tolv nationer. I laget sprang Emil Blomberg, Hanna Hermansson, Elmar Engholm och Anna Silvander. Stafetten vanns av Spanien som var 22 sekunder före Sverige.

  Resultat, terräng-EM 2018:

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här