Sveriges bästa motionsspår

0
438

Nu börjar det bli väldigt spännande, snart topp 10. Extra spännande för er som inte läser Spring, de som läser har nämligen fått topp 10 redan :) Idag plats 12 till 14, redan det otroligt bra och säkerligen i nivå med 2 stjärnor i guide Michelin, dvs värt en omväg. Planera semestern efter Borås, Lund eller Botkyrka. Glöm inte att beställa den kompletta boken, vi trycker i december, beställ här

Tidigare spår hittar ni i här

14. Kypegården, Borås, Poäng: 36,487

Motionsspårsmekka

Borås är en av de där städerna som hade kunnat ha flera spår med på listan. Vi har Kypegården och Kransmossen, två pampiga kommunala friluftsgårdar i varsin ände av stan. Vi har elljusspåret och lederna uppe på Rya Åsar, med extrema sluttningar och spektakulär natur tätt inpå centrala Borås. En bit västerut ligger Hestrastugan och på samma sätt hittar vi Ymerstugan i öst, två föreningslokaler som var för sig har gedigna spårsystem att bjuda på. Valmöjligheterna och den genomgående höga kvalitén, inte minst på de otroligt välarbetade kommunala anläggningarna, gör att Borås sticker ut. Sveriges bästa motionsspårsstad, inget snack.

Vilken av alla spårcentraler som passar bäst är naturligtvis upp till var och en. Skidåkare trivs förmodligen bäst vid Borås Skidstadion intill Ymergården. Är det backträning som står på schemat, ja då är Rya Åsar en het kandidat. Sett till helheten, spårutbud, natur och kringaktiviteter inkluderat, är det nästan dött lopp mellan Kransmossen och Kypegården. Det finns många likheter: snygga (och enhetliga) spårtavlor, dusch och vedeldad bastu med generösa öppettider, utegym, boulebanor, inte nudda marken-banor med mera. Det är till och med så att båda motionscentralerna erbjuder fiskemöjligheter. Spårutbudet är lite större vid Kransmossen, men för vår del tippar vågskålen ändå slutligen över till Kypegårdens fördel. Det kanske är den mysiga Kypesjön som fäller avgörandet. Spårcentralen är placerad precis vid Kypesjöns badstrand med kallbadhus och ett tillgänglighetsanpassat, lagom långt intervallspår hela vägen runt sjön: En picknickidyll, tio minuter från centrala Borås. Men det är ju bara anläggningen – väl ute väntar lysande löpspår och tuff Boråsterräng, oavsett vilken av alla spårcentraler du startat vid. Bara att välja och vraka!

13. Skryllegården, Lund, Poäng: 36,833

Klyscha eller kliché?

De senaste Skånespåren på topplistan har båda ringlat runt i varsin nationalpark, först Söderåsen (33) och sedan Stenshuvud (18). Skrylleskogen får nöja sig med det mindre prestigefyllda naturreservatsskyddet, men lustigt nog ligger närmsta nationalpark inte mer än en åker iväg. Dalby Söderskog är inte den största nationalparken, men under korta perioder varje vår när blommorna slår ut kan det mycket väl vara den vackraste. Kontrasten är stor mot den intilliggande Skrylleskogen – inte för att Skrylleskogen saknar skönhet, utan för att den är så välstädad. Medan Söderskogen mer eller mindre lämnats åt sitt öde röjs och trimmas det friskt bland Skrylleskogens bestånd. Resultatet är en Söderskog som mest liknar djungel, en vildvuxen potpurri av olika arter, och en Skrylleskog med barskrapad mark och gränser tydliga som åkerkanter mellan de olika trädslagen – på ena sidan granar, på andra sidan bok. Det är bland dessa ömsom täta, ömsom vidöppna skogsfält vi springer när vi följer Skryllegårdens milspår, ett semisadistiskt motionsspår som länge växlar mellan svagt medlut och total flackhet innan uppförsbackarna plötsligt dundrar igång ordentligt de tre sista kilometerna. Det är överkomligare än det låter, men milen stoltserar alltjämt som både längst och tuffast i Skryllegårdens spårpletora. Utöver ett stabilt standardutbud med belysning upp till 5 kilometer erbjuds en uppsjö av korta leder: Myrstigen, Ulastigen, Vilsestigen, Sinnenas stig med flera. Löpspår och vandringsleder kompletteras av mountainbikespår och tillgänglighetsanpassade spår. Rullstolsburna kan också hitta en särskild motorikbana, ett spännande inslag som vi inte sett på allt för många andra ställen. I centrum för detta rika spårutbud ligger en spårcentral som också den kan erbjuda det mesta. Här finns det, som klyschan brukar låta, något för alla.

12. Lida Friluftsgård, Botkyrka, Poäng: 37,180

Teletubbieland

Som barn satt vi vid tjock-TV:n och drömde om att en dag besöka de magiska världar som flimrade förbi från rutan. Vid det här laget är dessa drömmar sedan länge övergivna, ändå gläder vi oss barnsligt åt att Lida friluftsgård bara är en levande dammsugare och fyra färgglada teletubbies iväg från att uppfylla minst en av dem. Den vältrimmade grässlänten ner mot sjön Getaren är en bra början, men det som verkligen väcker associationerna till liv är de hundratals orädda små gnagare som gjort friluftsgården till sin egen. Vi kommer hit först på kvällen, långt efter att kafeteria, värdshus och omklädningsrum stängt för dagen. Människorna är försvunna och i deras ställe härskar kaninerna. I fjuniga små horder skuttar de omkring på ivrig jakt efter föda, inte bara över grässlänten utan överallt. Inne bland barackerna, på utegymmet och i vindskyddet – ingenstans går vi säkra från kaninernas fluffiga herravälde.

Mitt på dagen ser det rimligen annorlunda ut. På Lidas superproffsiga hemsida beskrivs området som ett av stor-Stockholms mest välbesökta friluftsanläggningar. Det har vi lätt att förstå. Sex exemplariska motionsspår, det längsta hela 18 kilometer långt, är nämligen bara en liten del av friluftsgårdens spännande utbud. Vi ska inte bemöda oss med att lista alla valmöjligheter, men till de ovanligare hör höghöjdsbana, vattenskidor och besök i den lokala idrottskyrkan. Istället ägnar vi resten av texten åt de sex motionsspåren: Oklanderliga stenmjölsslingor energisnålt dragna mellan kullarna i det småkuperade sprickdalslandskapet. De magra hällmarkerna på topparna ser vi inte mycket av, men i gengäld omges spåren till stor del av tät, mysig granskog och skvattramdoftande kärr. Spåren är helt enkelt en av många anledningar att besöka Lida friluftsgård!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här