Svett, Svin & Sten – Tjörnarparen 50k Trail Ultra

2
124

Tjörnarparen 50k Trail Ultra gick av start den 14 december 2014.

Gänget från Coach K Runners uppställda inför start. Foto: Privat
Gänget från Coach K Runners uppställda inför start. Foto: Privat

Var hittar man löpningens själ? Förmodligen varierar svaret beroende på vem man frågar. Det kan vara att stå uppställd med drygt 60 000 andra löpare inför starten av Göteborgsvarvet. Det kan vara 1 000 meters intervaller på en idrottsplats en varm sommarkväll. Det kan vara att ge sig ut i snöstorm en tidig vintermorgon. Eller också hittar man löpningens själ genom att ge sig ut på en trailrunda på fem mil i mitten på december tillsammans med 40 andra entusiaster. Den där känslan att bara springa för att det är skönt, tillsammans med trevliga människor.
Det hela började med att entusiasten Lars Hektor fick en ide’ om att arrangera ett 50 kilometers traillopp i Tjörnarp mitt i Skåne mellan Höör och Hässleholm. Att arrangera ett så pass långt lopp är inte helt enkelt. Men Lars såg möjligheter istället för problem. Med hjälp av fantastiska funktionärer fick de ihop en tuff, varierande och utmanande trailbana som verkligen satte deltagarna på prov. En del grusvägar men också många små tekniska stigar och obanad, väl snitslad, terräng. För att få lite extra utmaning så kom stormen Alexander dagarna innan och fällde lite träd åt oss. Bra med lite höga knälyft när låren börjar stumna efter ett par mil. Dessutom var det varning för att det pågick jakt i området under dagen. Så färgstark klädsel var att rekommendera. Sen var det ju det här med vildsvinen. Veckorna innan loppet var det mycket snack om vildsvin. – Det är extra gott om dem i år i området. – Det går garanterat inte att springa ifrån dem. – Betarna är riktigt vassa. – Försök fly upp i ett träd om de kommer!
Lars Hektor med nummer 1 pratar med Karin Ahlstedt från Coach K Runners inför starten. Foto: Privat
Lars Hektor med nummer 1 pratar med Karin Ahlstedt från Coach K Runners inför starten. Foto: Privat

Det är något speciellt med lopp med få deltagare. Det är aldrig trängsel, ingen väntan inför start och en familjär gemenskap bland deltagarna. Av de 41 anmälda till loppet är 11 från den Facebookbaserade löpar- och träningsgruppen Coach K Runners. Den har ca 700 medlemmar från framförallt Lund med omkrets. Av dessa är vi en grupp som springer lite längre. Inga elitlöpare men ändå med lite blandad erfarenhet från Transylvania Trail, Kullamannen, Lejonbragden samt diverse marathon och landsvägslopp. För några av oss är det dock debut för ultratraildistanser. Själv gick jag med i Coach K Runners för snart två år sedan. Det har gett mig en nytändning med löpningen efter många års uppehåll. Att kunna sporras och utmanas av de andra i gänget ger oerhört mycket och jag känner att jag kommit tillbaka till löpningen riktigt bra tack vare gruppen.
Klockan är halv nio och starten går. Stormen hade dragit förbi och temperaturen kring nollan utgör bra förutsättningar. Löpare reagerar olika inför tävlingar. En del är speedade och halvt hysteriska inför start, andra totalt avslappnade. Själv blir jag loj och lite apatisk. Kanske mitt sätt att hantera nervositeten. Det är skönt att äntligen vara igång och att få upp lite värme i den kalla morgonluften. Redan efter ett par kilometer splittras fältet upp men det blir lite omkastningar då en del löpare inte håller uppsikt på snitslarna och får vända tillbaka för att komma på spåret igen. Det är lätt att missa om man springer i grupp och tror att det är någon annan som håller koll. Vätske- och matstationer finns det var tionde kilometer. Det finns gott om dricka, frukt och godis men framförallt entusiastiska funktionärer som stöttar trötta löpare. En höjdpunkt är kontrollen efter 20 km vid Nyrups Naturhotell. Där serveras det varm blåbärssoppa och mackor med egentillverkad ost från dess Osteria.
Banan är utmanande och fantastiskt vacker. Kilometer läggs till kilometer. Vi är en grupp från Coach K Runners som håller ihop, Marie Lennerhagen, Karin Ahlstedt, Magnus Johansson, Åke Åkesson, Ann-Louise Ingvarsson och jag själv. Vi stöttar varandra och ser till att hitta rätt. Men redan efter halva sträckan börjar det kännas tungt. Jag har tränat bra under hösten men jag inte är van att springa med trailskor på hårda grusvägar. Det gör att benen stumnar och jag får svårt att hänga med de andra i gruppen. Får slå av på takten och spara på krafterna. Som debutant på traillopp är jag sliten på slutet. Jag får sällskap med Åke Åkesson den sista milen. Det är skönt eftersom han kan skogarna i området utantill. Det börjar redan skymma och att äntligen komma tillbaka till Tjörnarp är underbart! Då har vi varit ute i sex timmar och en kvart. Vi tas emot av funktionärerna med applåder och hurrarop. Det värmer otroligt. Först i mål är Anders Ingvarsson och Daniel Ljungdahl på 4:35:23. De är inte de enda segrarna utan en dag som denna är alla segrare som tagit sig runt bana och fått uppleva utmaningen och den vackra naturen. Coach K Runners gör en bra och jämn insats. Vi är nio löpare inom 23 minuter. Största bedriften gör nog ändå Gabriella Lundh, också hon från Coach K Runners. Hon är ute längst tid och kommer i mål på åtta timmar och sju minuter i sin ultradebut. Hon springer hela loppet ensam och sista timmen i mörker med pannlampa. Dessutom med ett krånglande knä. Starkt jobbat Gabby! Det är nog här vi hittar löpningens själ!
Först i mål var Anders Ingvarsson och Daniel Ljungdahl på 4:35:23. Foto: Privat
Först i mål var Anders Ingvarsson och Daniel Ljungdahl på 4:35:23. Foto: Privat

Stort tack till Lars Hektor och hela hans team för ett fantastiskt väl fungerande arrangemang! Allt från förberedelse till after-run fikat. Med små resurser men mycket kärlek ordnade ni en fantastisk dag ute i skogen. Det var blött, tungt och slitigt men ett fantastiskt äventyr. Ser redan fram emot nästa års Tjörnarpare!
Mats Johansson (som slutade på en 23:e plats)
(Det enda jag är lite besviken på är vildsvinen. Det hade varit kul att få se åtminstone ett litet svin på långt avstånd men de höll sig borta. Kanske lika bra det…)
Här kan du se resultaten 2014

2 KOMMENTARER

  1. På tal om vildsvin så såg jag i kväll ett reportage på TV12 som handlade om vildsvinsjakt. De dök upp i skymmingen. Tänkte på Åke och hans relation till vildsvin. Glad att jag inte stötte på dem i skymmningen. Lars hade skrämt upp oss i nov och jag ville definitivt inte stöta på ett vildsving

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här