Turné till Odense, Söderhamn, Karlstad och New York

Gunnar Durén  

Tävlingssäsongen är här och det är härligt! Tyvärr inte i EM, OS eller Diamond League för min del. Men snart bär det av till bantävlingar i metropolerna Odense, Söderhamn, Karlstad och New York. I fjol var det Lyon, Beijing och Honolulu. Men denna säsongs resmål erbjuder minsann också inspiration och löpglädje.

Första anhalten är danska Odense, där Nordiska Veteranmästerskapen äger rum nu första helgen i juli. Det är sju år sedan jag var med i nordiska. Då var det första gången i ett internationellt mästerskap. Arenan var Källbrinks IP i Huddinge och sträckan var 5000 meter. Jag var i princip nybörjare på bana och hade inte ens ett noterat pers. Trodde att jag kanske kunde göra 35 minuter på 10 km och höftade utifrån det. ”Sjytton å fimton – va ä däe för trams?”, tyckte B-G Nilensjö på sin breda helsingborgsdialekt i ett numera klassisk citat. Vi hade mötts på inomhus-VSM samma år och han tyckte nog att jag kraftigt mörkade min form. Han hade som tur var rätt och jag vann till slut loppet och guld i M45-klassen på nytt pers: 16:24 (ja, pers hade det ju blivit i vilket fall som helst, eftersom jag inte hade något tidigare).

B-G och jag på pallen.

B-G och jag på pallen.

Denna gång är det medeldistans som gäller, 800m och 1500 m. Jag har numera noterade pers på sträckorna, ganska många framträdanden i veteranmästerskap och kommer knappast att kunna gömma mig och överraska i loppen. Men sådant är också kittlande utmaningar. I inget lopp duger det att bara ställa in skorna och luta sig mot tidigare framgångar. Löpkapaciteten är en absolut färskvara och när startskottet går är det bara du, din kropp och din dagsform som du kan använda. Man kan ju alltid hoppas på att konkurrenterna tror att man är oslagbar. Tyvärr är ingen det, men människors inre bilder av vad som är möjligt spelar stor roll i avgörandets stund. Jag hoppas (och tror!) förstås att jag kan upprepa genomförandet från premiären för sju år sedan och vinna igen.

Den 22 juli börjar VSM i Söderhamn. Där ska jag bara springa 800 meter, men konkurrensen är hård i Sverige och att vinna svenska mästerskapet kan visa sig tuffare än det nordiska. Träningskompisen Per Björkman spöar mig allt som oftast både på träning och på tävling.

Den 27 juli är det Folksam GP i Karlstad på klassiska Tingvalla. Det är en traditionsrik tävling och särskilt löpgrenarna brukar ha både vasst och brett deltagande. Arrangerande IF Göta har i år dessutom erbjudit ett specialheat på 800 meter för oss sextiotalistherrar. Startlistan är inte hundraprocentigt fastställd ännu men lita på att jag och några av de vassare medeldistansarna födda på 60-talet kommer till start. Det kommer att bli en härlig batalj!

Säsongen avslutas sedan den 3 september i New York, där jag ska springa the Fifth Avenue Mile. Det är också en klassisk tävling med mer än 30 år på nacken. Det har även många av deltagarna. Där finns nämligen separata åldersklasser och startgrupper för 15-24, 25-29, 30-34, 35-39, 40-49, 50-59, 60-69 samt 70+. Dessutom klasser för handcyklar och rullstolar, poliser och brandmän, mediafolk samt ungdomar 7-14. Jag ser framför mig det bästa av två världar: folkfesten och inramningen av ett gatlopp i New York och på en sträcka som är min hemmaplan. Jag behöver inte springa och lida i flera timmar för att gå i mål i Central Park. Slipper klättra baklänges nerför hotelltrapporna under de efterföljande dagarna och kommer till skillnad från i New York Marathon att ha fullkoll på de jämnåriga konkurrenternas framfart under loppet.

Förberedelserna inför tävlandet har gått bra och jag har på sista tiden känt att formen börjat infinna sig. Jag är övertygad om att en stor del i den är den anspråkslösa dagliga morgonyoga jag gjort sedan åtta veckor. Den är kanske inte så märkvärdig vare sig i sitt innehåll eller i mitt utförande, men den har inneburit att jag jobbat aktivt och kontinuerligt med min allmänna rörlighet och smidighet, vilket har varit positivt både för löpkänslan och för återhämtningen.

Till slut måste jag bara nämna hur inspirerande den svenska medeldistanslöparvåren och -sommaren har varit, inte minst gårdagens Folksam GP-tävling med en hel generation löpare som persade till höger och vänster, toppat givetvis av Rogestedts och Leanderssons grymma 1500-lopp. Över huvud taget ovanligt stora och vassa startfält. Svensk löpning går otvetydigt en ny vår till mötes! Heja Sverige!

 Dela på Facebook