Vem blir Sveriges bästa millöpare?

2
65

Nu på lördag drar Springs löparserie Sveriges bästa millöpare igång med Springtime i Helsingborg. Springtime arrangeras för 35:e året och enligt dem själva är det Sveriges vackraste stadslopp.

springtime
Samlat startfält längs Strandpromenaden efter 500m. Foto: Expedition Foto AB

Sveriges bästa millöpare är Springs löparserie som består av åtta olika lopp. Premiären är nu på lördag när IFK Helsingborg arrangerar Springtime i Helsingborg. Ett klassisk stadslopp som går för 35:e året. Bland de historiska segrarna ser vi bland annat Evy Palm (1986) och Isabellah Andersson (2007-2009). På herrsidan har bland annat Åke ”Biten” Eriksson (1997) och Anders Szalkai (2006) tagit hem segern.

Sveriges bästa millöpare har premiär i Helsingborg

Vi tog ett samtal med Springtimes tävlingsledare Lars Friberg och kollade av pulsen inför lördagens lopp.

Vad har ni för nyheter på Springtime 2015?

– En nyhet för i år är att vi har ett nytt lopp i loppet – Alla kan springa. Loppet är för alla oavsett ålder med rörelsehinnder och/eller speciella behov. Banan är en engelsk mile – 1609 meter.

– Milloppet har ingen nyhet utan följer samma bana som de senaste åren.

Det ser ut att bli deltagarekord i år? Hur många anmälda har ni i dagsläget?

– Idag den 7 maj klockan 11:50 har vi 4186 anmälda. Det betyder att vi endast har 14 personer kvar innan vi når deltagarrekord. Detta bör vi göra då vi brukar ha minst ett par hundra som efteranmäler sig på tävlingsdagen.

Hur skulle ni beskriva banan?

– Sveriges vackraste stadslopp! Det är en väldigt varierad bana med ett par tuffa backar men även vacker bokskog och äldre stadsdelar. Du springer nästan 1,5 kilometer längs med strandpromenaden innan du viker upp i Pålsjö skog. Därefter går banan genom Tågaborg innan ni kommer ner mot de centrala delarna av stan, backen i Långvinkeln och Slottshagen med Kärnan. Sedan går banan ner i centrum och avslutas med gågatan Kullagatan. Det brukar alltid vara mycket folk längs med banan, framför allt i Pålsjö skog, Långvinkeln, Slottshagen och längs med Kullagatan.

Förra året vann Samir Ait från Marocko på tiden 31:30 efter ett sololopp från start till mål. Foto: Expedition Foto AB
Förra året vann Samir Ait från Marocko på tiden 31:30 efter ett sololopp från start till mål. Foto: Expedition Foto AB

Har ni några favoriter till segern på lördag?

– Lars Johansson från Enhörna kommer till start och är god för runt 31 minuter. David Hartmann från skånska Björnstorp kommer också till start och bör kunna göra en tid runt 32 minuter. Sedan har vi även Anders Szalkai på startlinjen. Snabbaste Helsingborgslöpare just nu är Fredrik Jönsson från IS Göta som sprang ett millopp i mars på 33:40.

– På damsidan är det idel skånska löpare där triathleten Camilla Lindholm, IS Göta får räknas som favorit före Marina Stoltz, Björnstorp och Anna Bjurman, IS Göta.

Fullfart på ungdomarna under förra årets Springtime. Expedition Foto AB
Fullfart på ungdomarna under förra årets Springtime. Expedition Foto AB

Varför anser du att man ska springa Springtime?

Springtime är loppet för alla! Det finns lopp som passar barn, ungdomar, funktionshindrade och vuxna oavsett om du vill gå eller springa.

Läs mer: Springtime i Helsingborg
Läs mer: Vem blir Sveriges bästa millöpare

Sveriges bästa millöpare fortsätter i Malmö

Efter Springtime tar Malmömilen över. Den 13 juni bjuds det på en riktigt snabb bana i centrala Malmö. Därefter följer lopp i Strömstad, Kalmar, Norrköping, Stockholm och Borås.

sverigesbastamillopare

Deltävlingarna i Sveriges bästa millöpare 2015

Datum Lopp
9 maj Springtime
13 juni Malmömilen
4 juli Strömstadmilen
29 juli ATEA Kalmarmilen
15 augusti ATEA Norrköpings Stadslopp
13 september Sicklaloppet
19 september Kretsloppet i Borås
19 september Kistaloppet

Regler och poängberäkning för Sveriges bästa millöpare

Anmälan till tävlingarna görs genom varje arrangör och du som löpare måste springa i tävlingsklass och vara medlem i en svensk klubb ansluten till Svenska friidrottsförbundet. Fem av åtta deltävlingar räknas och vi använder ett poängsystem där de sex främsta löparna får poäng enligt följande: 10, 7, 5, 3, 2, 1.

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här