Vikbovändan – maraton med fokus på matnyttiga uppevelser

Nyheter  

I lördags var det dags för andra upplagan av VikboVändan, matmaratonet på Vikbolandet utanför Norrköping.

Vikbo 2

Starten gick vid lunch och deltagare från hela Sverige hade valt att springa på Vikbolandet denna lördag.

Under 43 kilometer fick deltagarna njuta av fina omgivningar och läckerheter från de lokalproducerande gårdarna längs sträckan. En njutning för alla sinnen som kompletterades med andra energistationer och soligt väder.

Först var det barnens tur att springa 700 respektive  1 400 meter, för att i målgång få glass och medalj. Snabbast över mållinjen var Axel Schön Ericson, Ravnäs säteri, i det korta loppet och Sofia Skuthälla, Tjalve IF Norrköping, i det längre. Den senare vinnaren försvarade sin titel från året innan.

vikbo 1

I Vikbovändan får deltagarna äta sig mäta på olika gårdar utmed banan. Foto: Carina Carlsson

VikboVändans huvudlopp kan genomföras både löpandes och cyklandes och 105 deltagare gav sig ut på vägarna, varav 35 löpare, vilket var en sammanlagd ökning med 40 deltagare jämfört med första upplagan. Förutom tidigare nämnda upplevelser ger vändpunkterna inne på gårdarna deltagarna möjlighet att heja på varandra längs sträckan. Sträckan som stundtals liknar ett safari med strutsar, lamor, getter och kalkoner längs vägen. Där i synnerhet strutsarna var alerta och gärna racade lite med de som sprang förbi.

Vikbo 3

Vinnare i herrklassen, liksom förra året, var Daniel Henriksson från Linköping (till vänster) som tillryggalagde de 43 kilometrarna på tiden 03.05.23. Damklassens vinnare Anneli Petersson (till höger) försvarade även hon sin titel och sprang flera minuter snabbare än förra året på 03.36.02.

Arrangörer är Frida Södermark, Löparäventyret, och Elmina Saksi, Föräldrafitness. Två tjejer som själva är löpare, tränar ihop och numera tävlar för samma klubb, Tjalve IF Norrköping. De är glada att loppet har växt och planerar redan inför 2017 års upplaga. De poängterar att trots den nedåtgående trenden i deltagarantal i små lopp har de lyckats hitta ett unikt koncept som lockar människor och gläds av deltagarnas positiva upplevelser de fick ta del av i målgången. I framtiden hoppas de själva kunna få vara med och springa sitt eget lopp.

Till Vikbovändans hemsida:

 Dela på Facebook