Visst blir det en halvmara i Linköping

0
129

Linköpings Halvmarathon gick i graven. Istället kommer Halvmaran Linköping, på samma datum och med 99 procent samma bansträckning.

dsc_7190
Andreas Weckfors drar igång Halvmaran Linköping. Arkivbild: Mikael Grip

Det här är en något udda artikel, men samtidigt riktigt rolig artikel, för mig att skriva, eftersom jag har blivit en part i målet. När ”bomben” kom att omtyckta Linköpings Halvmarathon helt plötsligt skulle läggas ned så reagerade jag och tog kontakt både med arrangören och den före detta tävlingsledaren Andreas Weckfors som var med och startade loppet 2015.

Entreprenören Fredric Helmfrid hittade enligt egen utsago ingen förening som ville fortsätta driva eventet. Sponsorer informerades och de som redan anmält sig fick sina pengar tillbaka.

Dock gavs knapphändiga förklaringar varför loppet lagts ned och det blev upprörda tongångar på sociala medier från löpare som redan anmält sig.

Mindre än två veckor efter att beslutet om att lägga ned Linköpings Halvmarathon kommer nu en glädjande vändning för att alla löpare. Loppet återuppstår, med en del nyheter och med nya namnet Halvmaran Linköping.

– Vår absoluta målsättning är att göra ett bättre arrangemang än tidigare. Till 99 procent blir det samma bansträckning som i år. Det blir en liten förändring centralt för att få igenom trafiken bättre och göra det ännu bättre för löparna, säger Andreas Weckfors.

Linköpings Halvmarathon Foto: magnusmedia.nu
Löparfesten i Linköping är tillbaka, nu med namnet Halvmaran Linköping. Arkivbild: Magnus Andersson

Datumet är spikat till lördagen den 10 juni.

– Det var rektorn på Yrkesgymnasiet (Sanna Pouramin) som kontaktade mig och ville fortsätta, men i en ny form. Det blir som en del i skolans hälsosatsning. De tyckte det här passade väl in i den, förklarar Weckfors.

Mikael Grip, som bland annat startat Atea Norrköpings Stadslopp, och Stefan Fransson, som är initiativtagare till OMT Finspångs Stadslopp tillsammans med Grip, kommer att komplettera tävlingsledningen.

– Jag kommer att få hjälp av Mikael, en rutinerad tävlingsledare i Norrköping som jag känner väl och gärna ville ha med. Stefan ska vara duktig att få med sig företag och det är något vi vill i ännu större utsträckning, fortsätter Weckfors.

Förutom själva loppet kommer det att satsas hårdare på arrangemang runt omkring som musik och olika företagsjippon.

– Vi planerar även en nyhet, en stafett där kompisgäng och företag kan sätta ihop lag och utmana varandra. Det hoppas vi ska locka många. Tanken är att dela in de 21 097,5 meterna i fyra stafettsträckor, säger Andreas Weckfors.

Linköpings Halvmarathon Foto: magnusmedia.nu
Loppet går som förut genom de centrala delarna av Linköping. Arkivbild: Magnus Andersson

Vad var orsaken till att det först blev inställt?

– Eftersom jag inte alls var med inför vet jag inte mycket om det. Tanken var att allt skulle drivas vidare med en ny arrangör, men av någon anledning blev det inget.

I somras hade loppet 1 200 deltagare.

– Kommer vi upp i 1 000 deltagare på halvmaran plus X antal deltagande lag i stafetten så är det bra. Vår förhoppning är att de som anmält sig vill anmäla sig igen och tycker att vi är trovärdiga.

Kan man lita på att loppet genomförs?

– Ja, till 100 procent. Nu satsar vi allt på Halvmaran Linköping är här för att stanna.

Målsättningen är att öppna anmälan 1 januari, då också den nya hemsidan släpps.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här