Yttre betingelser som påverkar…

2
78

VDM, dvs distriktsmästerskap för veteraner, gren 1500m stod på programmet denna lördag. En tuff distans under en tuff vecka, tävlingen som skulle starta kl.17:45 var mitt nionde pass under veckan, andra passet under dagen. Min filosofi är att man kan formtoppa några gånger per år, men många tävlingar måste jag våga se som otroligt bra kvalitetspass. I fjol gjorde jag 35 starter, dvs – inte möjligt att formtoppa alltid.

När man närmar sig tävlingsstarten blir jag dock oftast positiv och har stora förhoppningar – älskar att tävla och presterar oftast över min aktuella kapacitet av ren eufori. Ju närmare klockan blev 17:45, ju bättre blev tiderna mentalt :)

Anlände till Malmö 75 minuter innan start, det var jag och Pelle från klubben. Pelle var full av självförtroende efter att ha sett sitt namn i årsbästa listorna i magasin Spring, väldigt nöjd :) Tydligen inne på att skaffa en t-shirt med texten, Sveriges snabbaste, haha…

Uppvärmningsrutinen är ganska snarlik när det gäller så korta lopp som 1500m, jag startar 60 minuter innan. Joggar 4-5km, kör lite teknik och några ganska långa stegringslopp.  In i hallen ca 25 minuter innan start för att byta om köra kortare stegringlopp. När vi kommer in så mötts vi av andra tävlande, ”det är försenat”.  Ingen kunde dock svara på hur länge… otroligt frustrerande… Kör dock på med mina rutiner i väntan på besked… Plötsligt säger någon 25 minuter, shit…. går och kollar med deras sekretariat, nej mer 15 minuter… Låter förmodligen väldigt konstigt – men vi veteraner var placerade sist på kvällen efter en lång dags tävlingar och vi hade inte fått mer än en tid och att det skulle bli två heat.

Frustrationen ökar ju längre tiden går, 40 minuter efter utsatt starttid blir det upprop – hur håller man sig laddad och varm i nästan 2 timmar? Försöker vara positiv och ta med mig känslan… ambitionen som ett tag under eftermiddagen var nere på 4:30 har dock blivit lite väl tuff.

M35-M55 startar samtidigt och när starten går hamnar jag i ryggen på en dansk löpare, försöker gå om tre gånger mellan 200 och 300m men han ökar varje gång och jag gillar inte att springa i ytterkurvan… efter 300m kommer jag dock om, ligger först och har hittat ett hyfsat tempo, passerar 500m på 1:31, efter 700m går Stagling, ny i M40, om mig och dansken hänger på.. vi tre ligger ganska långt före övriga. Passerar 1000m på 3:03, dvs 1:32 på de 500meterna. Ambitionen om 4:30 är borta men efter ha sett seniorer och juniorer springa både 800 och 1500m så är jag sugen på att se om jag kan växla sista varvet. De gör ju ruskigt snabba sista varv… Med ett varv kvar skriker Arne, 4:00 – jag gasar och drar om dansken som svarar och vi ligger sida vid sida fram till några meter innan mållinjen då jag ger mig, på min klocka går jag dock i mål på 4:33,5 – dvs ca 1:30,5 på sista 500m och sista varvet på 33,5 – skön känsla. Vi fick inga tider, strul – men förmodar att det landar på mellan 4:33 till 4:34 när de är klara. Tiden är klart bättre än säsongspremiären 2014, då 4:37.

Åker hem ganska nöjd men ändå med en känsla, fan det finns mer – skånska rekordet är väldigt gammalt och är 4:28,61 – jag har fått ett mål att jobba mot. I Borås på VSM ska jag jaga den tiden…  Och de yttre betingelserna ska inte påverka mig!

Föregående artikelDurén mot nya mål
Nästa artikelStark säsongsstart för Johan Larsson
SPRINGaren Namn: BG Nilensjö. Född: 1963. Bor: Helsingborg. Jobb: Driver Spring Kommunikation AB. Klubb: IS Göta, ordförande och tränare. Tränare: Egen. Meriter: EM guld två gånger i militär femkamp, hyfsat bra löpare för att vara mångkampare – 8:55 3000 m, 15:20 5000 m, 31:51 på 10000 m. Som veteran över 80 SM medaljer, ett antal skånska rekord och två svenska rekord i M50, 34:05 på 10 km landsväg och 16:36 5000 m inne + ett VM brons. Favoritsträcka: 3000. Personliga rekord: I M50, 9:28 på 3000 m, 5000 m 16:27, 10 km 34:05, halvmaraton 1:15:46. Vill med löpningen: Göra milen under 35 minuter, slå rekord och hålla mig i form. Ser fram emot: Nästa nummer av Magasin Spring.

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här