Durén mot nya mål

  2
  215

  De är så synkade att de springer på varandra även när de inte tränar tillsammans. Men nu skiljs deras vägar åt. Spring gick under tak med medeldistansarna Gunnar och Joel Durén.

  duren

  Far och son mot nya mål

  Självdisciplin, noggrannhet och driv. Ett möte med Gunnar Durén, 51 år och hans son Joel Durén, 20 år, blir en grundlig påminnelse om dessa egenskapers betydelse för löpare. Det märks att far och son både tänker och springer i samma banor.

  Vi träffas en torsdagskväll sent i november i Sätra friidrottshall i sydvästra Stockholm. Innan pratstunden har Gunnar och Joel tillsammans med Johan Södersten, M45-vinnare i terräng-VSM, och raska delar av Springredaktionen genomfört ett intervallpass som inger respekt:

  4×(4×300 meter) följt av 4×150 meter. Totalt alltså 16 stycken trehundringar uppdelade i serier om fyra. Två minuters serievila, annars bara en minuts paus. Hårdkörningen föregicks av sex kilometer uppvärmning utomhus i 4.30-tempo och övningar i löpteknik.

  – Jag och Joel kör kvalitétspassen ihop – tisdag, torsdag och lördag. För min del blir det totalt sex pass i veckan med samma intensitet som för de andra i träningsgruppen. Efter ett hårt pass lägger jag in en vilodag eller ett lugnt pass, säger Gunnar Durén medan han tuggar i sin en medhavd pastasallad.

  Träningsgruppen, som är Hässelbys juniorer och leds av gamle storlöparen Johan Engholm, utgörs av en krympande skara. Några har slutat och några, däribland Johans son Elmar Engholm, kombinerar för tillfället löpning med universitetsstudier i USA. Även Joel bytte vid årsskiftet Stockholm och Bromma mot Arlington, mellan Dallas och Fort Worth i Texas, där han numera kombinerar löpning med universitetsstudier i marknadsföring.

  Hela artikeln finner ni i senaste numret av Magasin Spring. Är ni inte prenumerant (registrerar ni er här) kan ni köpa den på exempelvis Pressbyrån.

  Utplockad del av reportage från nummer två av Magasin Spring 2015. Text: Magnus Ransheim. Foto: Deca

  Häng med Springs träningspass i Sätra friidrottshall tillsammans med Gunnar, Joel och Elmar:

  2 KOMMENTARER

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här