Run Free – världspremiär på dokumentären om Caballo Blanco

1
343

Idag har dokumentärfilmen om Caballo Blanco premiär i USA. Filmen handlar om Caballo Blanco alias Micah True’s liv, en ultradistanslöpare som de sista 15 åren av sitt liv levde under enkla förhållande i Sierra Madre tillsammans med Tarhumaraindianerna i jakten på löpningens skäl.

Filmen hade världspremiär i Urique, Mexico den 27e februari i samband med den årliga ultramaratontävlingen uppkallad efter Caballo Blanco. Ett välgörenhetslopp som lockar hundratals indianer varje år. I år deltog femhundra stycken Tarahumaraindianer trots att den officiella tävlingen var inställd. Att se Tarahumaraindianerna springa i sina sandaler och färgglada dräkter är en underbar känsla. Denna fredagkväll, två dagar innan tävlingen var ett hundratal västerlänningar och samtliga Tarahumaraindianer samlade på torget i centrala Urique för att se världspremiären av filmen med spansk textning. De flesta kunde varken läsa eller förstå ett ord av vad som sades på engelska, men stämningen var ändå förväntansfull och allvarsam. Många mindes sin vän Caballo Blanco samtidigt som film inte är något de ser särskilt ofta. En del lever fortfarande i grottor, långt från elektricitet och det informationsflöde vi västerlänningar tar för självklart.

Filmen är 90 minuter lång och regiserad av Sterling Noren. Den bjuder förutom på en spännande historia även på ett häpnadsväckande vackert landskap, fyllt av glädje men också våld i drogkartellernas fotspår. Jag rekommenderar verkligen dokumentären och för de som inte ser den nu tror jag att den kommer att få sitt stora genombrott i samband med den stora Hollywoodproduktionen av Born-to-Run. Den senare kommer att utspela sig i samma miljö och med samma persongalleri vilket gör att många vill se den sanna historien bakom spelfilmen.

Se trailen här!

Run free movie poster

CB-running

BallRace_5463

Foto: Luis Escobar

Föregående artikelChocka bort din hälsporre
Nästa artikelMöt löparen – Tove Langseth
Daniel Broberg är hängiven barfotalöpare sedan fyra år. Han skriver här om kärleken till löpningen och minimalistisk träning. Inga frågor är för små eller stora så länge de relaterar till bara fötter. Det kan handla om träning, forskning och prylar samt hur man kan förebygga skador som barfotalöpare. Spring som en människa – spring barfota!

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här