5 bästa trailplatserna i norra Småland

0
548

Med branta backar och trolska John Bauer-skogar är norra Småland en dröm för traillöpare. Daniel Lagerqvist tipsar om sina 5 bästa trailplatser!
trailsmalandbast
Omarbetat reportage från Spring #7 2015. Text och Foto Daniel Lagerqvist

Karta över norra Småland

Smålandskarta

1. Norra Kvills nationalpark

norra_kvills_nationalpark
Hitta hit
En dryg mil norr om Emils Katthult sträcker Norra Kvills nationalpark ut sig. Med sin berusande urskog är Norra Kvill inte bara en av Smålands två nationalparker utan även idealisk för trail. Bland trolska tjärnar, höga berg och gigantiska trädstammar hittar du två leder att springa på. De är visserligen korta (2,5 och 4 km), men du kommer inte ångra besöket här. Och håll dig till leden, Norra Kvill kan vara vara mer trolskt än du anar.

2. Store Mosse nationalpark

store_mosse_nationalpark
Hitta hit
Den andra av Smålands nationalparker, om du bortser från ön Blå Jungfrun som ju tillhör Öland. Store Mosse är med sina 78,5 kvadratkilometer Sydsveriges största mosse och innehåller inte mindre än 40 kilometer leder att springa på. Här är det inte tät skog och branta backar som är utmaningen utan blöt mosse – så håll dig på de utlagda spångarna. Ett tips är att gå upp tidigt och springa vid soluppgången, då är Store Mosse som vackrast.

3. Huskvarna

husqvarna
Hitta hit
Från klassiska Huskvarnaföreningen Hakarpspojkarnas klubbstuga utgår flera fina trailspår med rejäla lutningar. I september arrangeras John Bauer Trail Run och oavsett om du är med där eller inte är det läge att utnyttja spåren som görs i ordning för tävlingen. Fantastisk utsikt över Vättern och rejäla stigningar utlovas. Eller varför inte springa hela Bauerleden från klubbstugan till Gränna, en underbar led på nätta 46 km.

4. Holaveden

holaveden
Hitta hit
Området mellan Småland och Östergötland är känt för sina branta berg och sin urskog. Många är de svenska kungar som fasat för att rida genom Holaveden i rädsla för att bli anfallna av stråtrövare. I dag finns här en 59 kilometer lång vandringsled från Gränna till Tranås, idealisk för löpning. För den som vill tävla arrangeras Holaveden Ultra i oktober över fina 52 kilometer som går att kortas av till 21 kilometer för den som vill testa en halvmara i terräng.

5. Höglandsleden

hoglandsleden
Leden skär som en kniv genom småländska höglandet och med sina 44 mil erbjuder den något för alla. Förutom en mycket fina del kring Eksjö (se reportage i Spring #7 2015) är området kring Tomtabacken i Nässjö kommun fantastiskt. Varför inte börja vid Vikskvarn, springa över spångarna vid Falla Mosse och till slut ta sig an den branta klättringen uppför Tomtabacken, Götalands högsta punkt (377 meter över huvud) och med samma medeltemperatur som Jokkmokk sommartid!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här