6 anledningar kompressionsstrumpor är bra för löpare

0
961
Foto: Press/Gococo
Foto: Press/Gococo

Maratonlöpare har redan under flera års tid använt kompressionsstrumpor. Det börjar bli mer och mer utbrett bland motionärer att använda dessa knälånga strumpor i varierande färger. Du har säkert sett dem. Men är de något att ha? Jag ska ge dig 5 tips som rationaliserar ett köp för att testa om de faktiskt fungerar.

Kompressionsstrumpor som ska få dig att orka springa mer. Kan det stämma? Både ja och nej. Även om vissa rapporter menar att det förmodligen sitter mer i huvudet än i bena så har undertecknad nu använt kompressionsstrumpor under en knapp månad. Mina ben känns helt klart fräschare, både under och efter en längre löptur. Så vare sig det är huvudet eller bena som påverkas så hjälpte strumporna.

Men det dyra priset då?

Kompressionsstrumpor är relativt dyra, främst för den teknologi som sitter i plagget. De bättre strumporna kan kosta mellan 250-350 kr. Men för att rationalisera ett köp och själv bild dig en uppfattning genom att testa strumporna så kommer här 6 anledningar som kan underlätta ett beslut.

6 anledningar att testa kompressionsstrumpor

1. Återhämtning: Med kompressionsstrumpor på får du en snabbare återhämtning eftersom blodcirkulationen ökar i musklerna. Pigg och fräsch till nästa pass!
2. Skydd: De skyddar dina ben från mindre rivmärken, skrubbsår och fästingar. Detta gäller framförallt för trail-löpare men även vi andra som gärna tar en avstickare i spåret.
3. Svullnader: Teknologin som jag nämnde ovan kan enligt studier förhindra svullnader. Studierna gäller främst personer som spenderar större delen av dagen på sina ben. Gissningsvis är ultralöpare som Jonas Buud och Kajsa Berg kvalificerade.
4. Smuts: Ja, det finns faktiskt en hygien-faktor. Istället för att smutsen hamnar på din kropp så samlar strumporna upp smutsen istället. Denna punkt är i och för sig diskutabel då de flesta väljer att duscha noga direkt efter en löprunda.
5. Värme: Lagom till höstens kyliga dagar då man inte riktigt vet om det är dags att ta fram kompressionsbyxorna och man fortfarande vill ha på sig shorts – då är det perfekt för lite extra värme runt bena.
6. Snygga: På redaktionen tycker vi dessutom att dessa kompressionsstrumpor ser väldigt snygga ut och är lite av ett statement – Jag är löpare!

Ytterligare några tips: Köp inte vita, se även till att du mäter dina vader för korrekt storlek. Om de är för tighta så är de även obekväma och gör det extra svårt att få på sig dem. Om de sitter för löst runt vaden så tillför de inte tillräcklig kompression och glider gärna ner under en löptur.

Var hittar jag kompressionsstrumpor?

Om du nu är övertygad om att testa kompressionsstrumpor så finns olika återförsäljare, bästa pris () hittar du på Prisjakt och det är även denna produkt vi testat.

Kompressionsstrumpor underlättar främst vid långlöpning.
Kompressionsstrumpor underlättar främst vid långlöpning.

Nu är vi nyfikna. Använder du redan kompressionsstrumpor? Vad tycker du? Hjälper det dig? Kommentera i kommentarsfältet här under.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här