6 sjöar erbjuder något för alla

  0
  288

  Den 11 augusti är det dags för eventet 6 sjöar i Uppsala. Där kan du välja mellan 5 km, 10 km, en halvmara eller ett maraton. Alla distanser går självklart runt natursköna sjöar.

  Det natursköna start-och målområdet. Foto: Avena

  Vi fick en pratstund med Jonas Pertoft, initiativtagare till eventet:

  Hur kom du på idén till loppet?

  – Jag älskar att upptäcka nya vägar att springa på och jag bor vid sjöarna öster om Uppsala. Det var under vintern 2015-2016 som jag fick för mig att testa hur många sjöar jag kunde springa runt. Jag kom upp i 6 sjöar och när jag kom hem och tittade på GPS:en så såg jag att jag sprungit exakt 42,2 km. ”Det där bara måste man göra ett lopp av”. Genom att starta på kommunens mest populära badplats, Fjällnora, så har man allt man behöver. Parkeringar, toaletter, café och en badplats. Det gör att man kan avsluta loppet med ett bad. Lopp med dopp.

  Vad för slags lopp är det?

  – Framförallt för dig som springer för att det är roligt och att du vill upptäcka nya saker. Ska du slå rekord på milen så finns det andra lopp. Alla distanser går runt sjöar. 5 km är trail-löpning, det går en fin skogsstig runt sjön Ramsen. 10 km går runt Trehörningen. Man springer på lugna grusvägar genom det vackra Marielund och med lite tur så springer man ifatt med ett ånglok. Samma sak med halvmarathon och marathon. Lite skogsstigar får man räkna med, men det är lättsprunget – inget hinderlopp. Tanken är att alla ska kunna springa. Eftersom start och mål är på samma plats så kan ett kompisgäng eller en familj välja olika distanser.

  Snabbast av alla förra året, Anders Löfstrand. Foto: Jonas Pertoft

  Vad innebär det att loppet har miljöprofil?

  – Vi har minimalt med engångsmuggar. Istället för man en smart silikonmugg som man fyller på. Det där med cup-free races blir mer och mer populärt. Alla löpare får en så kallad Hydrapouch som vi importerar från USA. Det fungerar jättebra. De flesta tycker det är svårt att dricka från en plastmugg och springa samtidigt. Men en Hydrapouch går det utmärkt. Vi delar inte ut plastpåsar med give-aways. Istället lottar vi ut upplevelser och vettiga prylar. Övernattningar och middagar, presentkort och liknande. Alla som är med har lika stor chans att vinna. De som kommer sist på marathon får en burk lokalproducerad dunderhonung. Det är mer vår stil. Våren 2018 fick vi faktiskt SPP:s miljöstipendium ”Klart du kan” för vårt arbete att göra loppet miljöanpassat. Vi hoppas kunna inspirera fler!

  Vad är nytt för 2018?

  – En hel del faktiskt. Banorna är i stort sett de samma, de har varit omtyckta i våra utvärderingar. På ett par ställen har vi flyttat banan närmare sjöarna, så man får fler sjöglimtar. En rolig grej är att vi fått utmärkelsen ”Världsklass Uppsala”. Det betyder att vi får en extra slant att göra loppet bättre. Det är kommunen och ett antal företag som sitter i en jury och pekar ut event som de vill satsa på. Det har gjort det möjligt för oss att erbjuda gratis buss för deltagarna från centrala Uppsala till starten i Fjällnora. Färre bilar är bra för miljön.

  Till loppets hemsida:

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här