Abraham försvarade SM-guldet i GöteborgsVarvet

  0
  53

  Abraham Adhanom, Eskilstuna Fi,  gick ut hårt i kampen om SM-guldet, och höll hela vägen till en ny guldmedalj. Resultaten i Varvet rör till det kring uttagningen till EM.

  Adhanom, Abraham, Eskilstuna FI, SM-guld,.
  Abraham Adhanom försvarade sitt SM-guld i halvmaraton. Foto: Deca Text&Bild

  Efter fem kilometer var Adhanom bara åtta sekunder bakom fantomen Richard Mengich som susade vidare mot sub-60.

  Adhanom klockades för 29.40 efter den första milen och var då 21 sekunder före Nasir Dawoud och Mikael Ekvall. Vid 15 kilometer hade marginalen växt till 35 sekunder mellan Adhanom och den jagande duon. Vid 20 kilometer var skillnaden 19 sekunder och Adhanom hade inga större problem att försvara sitt SM-guld på distansen från förra året och sitt åttonde SM-guld totalt. Tiden blev 64.50 vilket räckte till en tiondeplats totalt i det meriterade startfältet.

  – Han kom lite på mellanhand och bevakade mest på slutet. Abraham berättade att han hade mer att trycka på med om det hade behövts i slutet, säger hans tränare i Eskilstuna Friidrott, Daniel Allard.

  Om silvermedaljen blev det en het strid, där det var fördel Ekvall när de båda kom in på Slottsskogsvallen. Men Dawoud, som gjorde sitt bästa lopp på svensk mark, var starkast på slutet och var några centimeter före i mål. Båda på samma tid 65.01.

  2 1 103 SWE » Dawoud, Nasir (SWE) 	H17 	Eskilstuna Fridrott 	01:05:01, 3 	2 	101 	SWE 	» Ekvall, Mikael (SWE) 	H17 	Strömstads Löparklubb 	01:05:01
  Stenhård fight om SM-silvret mellan Nasir Dawoud och Mikael Ekvall. Foto: Deca Text&Bild

  Mikael Ekvall, som ännu inte är OS-klar efter sina 2.12.07 på maraton får nu fortsätta att sväva i ovisshet. Även om det inte varit helt uttalat officiellt så lär en tid under 65 minuter ha varit ett krav för en OS-resa. Nu blev det bara sekunder ifrån, vilket säkert kommer att leda till diskussioner.

  Diskussioner lär det också bli om uttagningen till det svenska halvmaratonlaget till EM. Lördagens resultat i Göteborgs snarare krånglade till det, än rätade ut några frågetecken.

  Adhanom, Dawoud och fyran Ebba Tulu Chala är ännu inte svenska medborgare och därför inte aktuella för EM. Ekvall lär inte springa någon EM-halvmara om han får klartecken för OS. David Nilsson som inte var med i GöteborgsVarvet har en uttalad satsning på 10 000 meter bana mot EM.

  Nu blev rutinerade Fredrik Uhrbom, Spårvägens FK, femma på SM med 66.36, Marcus Åberg, Hässelby SK, slutade sexa med 66.58. Lars Södergård, Spårvägens FK, som förra hösten gjorde 65.38 i Spanien kom åtta i SM i Varvet med 67.36. Mustafa Mohamed har sedan tidigare klarat av att springa under 65 minuter (64.19).

  Marcus Åberg, Hässelby SK, 6658
  Marcus Åberg satte personligt rekord i GöteborgsVarvet och blandade sig i EM-leken. Foto: Deca Text&Bild

  Laget ska bestå av fem löpare på plats i Amsterdam och en reserv på hemmaplan. Till saken hör att förbundsledningen gick ut inför GöteborgsVarvet och sa att det gäller att springa under 66.30 för att vara aktuell för ett svenskt EM-lag.

  Från förbundets hemsida:

  Uttagning:Kvalperiod 2 är Göteborgsvarvet/SM 21 maj. Där kommer laget att kompletteras enbart om plats finns kvar, med upp till fem löpare/lag. Rak uttagning kommer gälla, först i mål tar platserna som finns kvar i laget. Dock krävs tider under 1.06.30 respektive 1.16.30″.

  John Kingstedt, Huddinge AIS, som gjort 66.08 har opererat en hälsena är förstås inte aktuell för något EM.

  Ett tänkt lag skulle då kunna se ut så här, förutsatt att varken Ekvall eller Nilsson vill vara med:

  Mustafa Mohamed, Fredrik Uhrbom, Marcus Åberg, Lars Södergård och John Börjesson med Andreas Åhwall som reserv på hemmaplan. Enda kruxet är att Uhrbom, Åberg och Börjesson inte klarade den gräns på 66.30 som förbundet satte upp till GöteborgsVarvet. Men å andra sidan har ingen förutom Mustafa Mohamed klarat 65 minuter som är den ordinarie kvalgränsen. Ska förbundet hårddra sina egna uttagningskriterier så blir Mustafa Mohamed ensam svensk herrlöpare till EM. Samtidigt står det på förbundets hemsida: ”Sveriges lag kommer att bestå av fem ordinarie samt en reserv på hemmaplan”.

  Slutlig uttagning sker 24 maj.

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här