Adhanom vill vinna Hässelbyloppet igen

  0
  18

  Abraham Adhanom, Eskilstuna FI, siktar på att ta sin tredje raka seger när Hässelbyloppet avgörs nu på söndag.

  Hässelbyloppet 2015
  Abaham Adhanom i mål som vinnare i Hässelbyloppet 2015.

   I fjol var Adhanom bara sju sekunder från Mustafa Mohameds fem är gamla banrekord när han vann på 29.28. Eftersom konkurrensen är tuffare i år är rekordet nu hotat.

  Adhanom, som kommer från Eritrea, har dominerat svensk långlöpning de senaste åren med inte mindre än tio SM-guld i banlöpning, landsvägslöpning och terränglöpning.

  – Hässelbyloppet är en rolig tävling eftersom det är ett av få lopp i Sverige där det går att springa riktigt fort, säger Abraham och fortsätter:
  – Loppet ligger bra i tiden för terräng-SM i slutet av oktober. Distansen 10 km passar utmärkt eftersom jag springer både 4 och 12 km på SM. Min form är bra och jag känner att jag blir lite bättre ju längre fram på säsongen vi kommer. Jag hoppas vinna Hässelbyloppet samt 12 km på terräng-SM och ta en medalj på 4 km i mina sista lopp för säsongen.

  20-årige Betesfa Ayele från Etiopien blir en tuff motståndare för Adhanom i Hässelbyloppet. Ayele noterade i mars världstiden 1.02.48 i Lissabon Halvmarathon. I somras vann han bland annat Kalmarmilen. För två veckor sedan segrade Ayele i Lidingöloppets 15 km-klass på nytt banrekord.
  – Jag tror att detta år kommer att bli det tuffaste året att vinna eftersom jag hittills inte lyckats besegra Ayele här i Sverige, säger Adhanom.

  Om Adhanom lyckas ta sin tredje raka seger har han ändå en bit kvar till Erik Sjöqvist från Enhörna som är den mest framgångsrika deltagaren i Hässelbyloppet genom tiderna med sju segrar åren 2000-2009.

  I damklassen är den etiopiska löparen Boneshi Tamene, som för två veckor sedan var tvåa i 15 km-klassen i Lidingöloppet, favorit. Hon utmanas främst av Alemi Desafe, även hon från Etiopien, och av årets SM-tvåa på 10 000 m, Louise Wiker från arrangörsklubben Hässelby.

  Nära 6 500 löpare är anmälda till Hässelbyloppet som genomfördes för första gången redan 1915.

  • Här är de mest meriterade deltagarna i Hässelbyloppet 2016:
  HERRAR
  1) Abraham Adhanom, Eskilstuna
  2) Olle Walleräng, Spårvägen
  3) Emil Blomberg, Hässelby
  4) Nasir Dawoud, Eskilstuna
  5) Haben Idris, Hässelby
  6) Anders Kleist, Akele
  7) Kalle Beglund, spårvägen
  10) Betesfa Ayele, Etiopien

  DAMER
  1001) Lousie Wiker, Hässelby
  1002) Hanna Bartholomew, Hässelby
  1003) Sanna Mustonen, Hässelby
  1004) Jessica Österberg, Spårvägen
  1005) Åsa Lundin, Vallentuna
  1006) Josephine Ambjörnsson, Hässelby
  1007) Alemi Desafe, Etiopien
  1008) Boneshi Tamene, Etiopien

  Mer information på Hässelbyloppets hemsida. 

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här