Aron och Frida vann svenska Wings for Life World Run

  6
  13

  Över 100 000 löpare i 33 länder var anmälda till start i välgörenhetsloppet Wings for Life World Run. Bäst bland de 2 330 svenska deltagare som kom till start var ultralöperskan Frida Södermark och rullstolsäventyraren Aron Anderson, som lyckades knäcka löparna i en standardstol.

  DamVinnare3__Foto_RichardStrom
  Frida Södermark vann den svenska damklassen i Wings for Life Worldrun. Foto: Richard Ström

  När startskottet gick i det svenska loppet i Kalmar fanns sportprofiler som Marcus Hellner, Angelica Bengtsson och äventyrshunden Arthur på startlinjen för att springa för dem som inte kan.

  Global vinnare för andra året i rad blev Lemawork Ketema från Etiopien som sprang 79,9 kilometer på strax under sex timmar i Österrike. Bäst i världen bland damerna blev Luuko Watanabe från Japan som sprang 56,33 km i Takashima på hemmaplan.

  Det som gör Wings for Life World Run unikt är att det avgörs genom parallella lopp över hela världen. I årets upplaga 35 lopp i 33 länder som startade exakt 13.00 svensk tid idag. Tävlingen genomförs också utan bestämd distans. Istället jagas löparna av en ikappkörande mållinje och det gäller att springa så långt som möjligt.

  Bäst i Sverige på att hålla undan för den jagande mållinjebilen var Aron Anderson som har ett förflutet som framgångsrik rullstolsidrottare på internationell nivå. Han vann herrklassen genom att rulla hela 64,82 kilometer på 4 timmar och 20 minuter. Därmed blev Aron Anderson ensam rullstolsidrottare att vinna ett lopp i Wings for Life World Run.

  – Det är ett fantastiskt tävlingskoncept! Nu känns det enormt bra. Men jag har ont över allt och hade gärna nått vändningen vid Ölands södra udde för att få medvind norrut, berättade Aron Anderson efter loppet.

  AronVinnare1__Foto_AndersNeuman
  Aron Andersson kom längst i Sverige med sin standardrullstol. Foto: Anders Neuman

  Anderson tävlade – liksom övriga rullstolsdeltagare i Wings for Life World Run – på lika villkor som övriga löpare. Det genom att ta sig an utmaningen i en standardrullstol som utjämnar eventuella fördelar med hjul istället för ben.

  Herrklassen leddes länge av David Nilsson från Högby IF som nyligen sprang Rotterdams maraton på 2.17,19.

  I slutet av kampen fanns Marcus Svensson, som så sent som september 2014 blev diagnostiserad Ankyloserande Spondylit (reumatisk sjukdom) och längdåkaren Bill Impola, specialiserad på långlopp. Men efter drygt fyra timmar fanns inga löpande konkurrenter kvar i det svenska loppet och Aron Anderson kunde fortsätta ensam i en ohotad ledning.

  Bäst i damklassen blev Frida Södermark med distansen 42,09 kilometer på 3 timmar och 9 minuter. Det efter en duell med Julia Olsson, som länge ledde loppet stort.

  – Vilken otroligt positiv känsla i det här loppet. Det var så mycket folk och så bra stämning med folk längs vägen som lyfte fram oss löpare, säger Frida Södermark.

  Som vinnare i Kalmar får Aron Anderson och Frida Södermark välja vilket lopp i Wings for Life World Run de vill springa nästa år. Resa och boende betalt.

  – Som globetrotter så samlar jag på länder. Jag kommer därför välja ett land jag inte har varit i tidigare. Taiwan verkar spännande, log Frida Södermark i sin segerintervju.

  DamVinnare__Foto_RichardStrom
  Frida Södermark fångas upp av mållinjen som i det här loppet är en jagande bil. Foto: Richard Ström

  Längdstjärnan Marcus Hellner deltog i Wings for Life World Run för andra gången. Förra året gick han ut i ett chocktempo ihop med Mustafa ”Musse” Muhamed. I år blev det ett lugnare lopp för att inte påfresta ett ont knä.

  – Konceptet är verkligen annorlunda och kul. För mig som är van vid bestämda distanser innebär det att man måste tänka till lite. Det känns också viktigt att uppmärksamma ryggmärgsskador och göra något för att samla in pengar till forskning, säger Marcus Hellner.

  w_Hellner_1_FotoRichard_Strom
  Marcus Hellner, i svart i mitten på bilden, tog det lite lugnare i år. Foto: Richard Ström

  Resultat Wings for Life World Run i Kalmar

  1) Aron Andersson, 64,82 km
  2) Marcus Svensson 59,55 km
  3) Bill Impola 55,14 km

  1) Frida Södermark, 42,09 km
  2) Julia Olsson, 37,91 km
  3) Annica Winerblad, 36,36 km

  Till Wing for Lifes hemsida:

  Till livesändningen där ni bland annat kan se Frida och Aron bli infångade:


  Psst! Spring var på plats i Kalmar. Fick du erbjudande från oss? Teckna din prenumeration idag du får 100 kr rabatt på Mightysport.se.

  6 KOMMENTARER

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här