Dags för ett spännande friidrotts-SM

  0
  51

  I helgen avgörs friidrotts-SM i Söderhamn. En viktig tävling inför VM i friidrott och också en viktig tävling för uttagningen till alltid lika laddade Finnkampen.

  isabellah_2
  Isabellah Andersson är storfavorit till två SM-guld i Söderhamn. Arkivbild: Mikael Grip

  Friidrotts-SM inleds redan på fredagen med bland annat 10 000 meter för både kvinnor och män. På den kvinnliga sidan är Isabellah Andersson, Hässelby SK, anmäld och blir förstås storfavorit till guldet. Andra med klara medaljambitioner är Louise Nilsson, Malmö AI, Louise Wiker, Hässelby SK och Frida Lundén, FK Studenterna.
  På herrarnas 10 000 meter gör Abraham Adhanom, Eskilstuna Friidrott, en intressant start. Ska han fortsätta sin svit med SM-guld?
  Mikael Ekvall, Strömstad Löparklubb, har ett betydligt bättre personligt rekord än Abraham på 10 000 meter bana och vill säkert vara med längst där framme. Johan Larsson, Strömstad Löparklubb, som gjort 29.11 i år kommer inte till start.
  Olle Walleräng, Spårvägens FK, är anmäld och blir förstås att räkna med om han verkligen tänker springa 10 000 meter, Olle är även anmäld på 1 500 meter och 5 000 meter. Andra intressanta starter gör Andreas Åhwall, Hässelby SK och Lars Södergård, Vallentuna FK. Även hinderlöparen Daniel Lundgren, Turebergs FK, är anmäld på 10 000 meter. Tror dock inte att Daniel ställer upp på 10 000 meter, med tanke på att han jagar VM-kval på 3 000 meter som avgörs på lördagen. Svenska maratonmästaren Fredrik Johansson, Ullevi FK, vill säkert blanda sig i kampen om bronsmedaljen.

  DSC_386722
  Abraham Adhanom laddade på tisdagskvällen upp med att vinna KK-Joggen som förberedelse till SM i friidrott. Arkivbild: Mikael Grip

  På söndagen avgörs 5 000 meter. Vilka som kommer till start är osäkert. Många känner säkert av hur de känner sig efter 10 000 meter och tar ett beslut efter insatsen och känslan i det loppet.
  Alla favoriter och medaljkandidater från 10 000 meter är också anmälda på 5 000 meter. Tillkommer gör Huddingeduon Johan Hydén och Staffan Ek. Även Robin Lindgren, Örgryte IS, och Anton Danielson lägger fokus på 5 000 meter och har bra årsbästan som tillika är personliga rekord.
  Adhanoms klubbkompis Nassir Dawud har det klart bästa personliga rekordet med 13.21 men har hittills varit en dryg minut långsammare på svensk mark.

  Finnkampen 2014, Helsingfors
  Staffan Ek vann 5 000 meter i Finnkampen förra året och vill säkert upprepa den bedriften i år. Men först är det SM som gäller. Arkivbild: Deca Text&Bild

  På kvinnorna 5 000 meter är trenden densamma. De stora favoriterna är med här också. Sara Holmgren, Sävedalens AIK, har gått framåt mycket i år och blir säkert att räkna med. Elin Borglund, även hon Sävedalens AIK, kan säkert placera sig bra.
  Charlotta Fougberg, Ullevi FK, är också anmäld, men hon jagar först och främst VM-kvalet på 3 000 meter hinder.

  Norwegian GP 2014, Oslo
  Charlotta Fougberg fortsätter sin jakt på VM, där det gäller att springa snabbare än 9.44 på 3 000 meter hinder. Arkivbild: Deca Text&Bild

  På herrarnas 800 meter är hela 33 deltagare anmälda. VM-klare Andreas Almgren, Turebergs FK, har säkert inställt på att slå det svenska rekordet som han jagat i sommar.
  SM blir en viktig indikation vilka som ska få äran att representera Sverige i Finnkampen 12-13 september. Några löpare, som inte redan är klara, kan också ta sig till hela vägen till friidrotts-VM i Peking.

  Startlistor, SM-friidrott:

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här