Dubbla terräng-NM guld för Olle Walleräng

  1
  83

  Det var en rutinerad svensk löpare med OS-tankar som sprang ifrån till ett säkert guld i Nordiska mästerskapens herrklass i terränglöpning. Dessutom blev det guld i lagtävlingen för Sverige.

  Olle Walleräng, Spårvägens FK, guld, män seniorer,
  Olle Walleräng är inte bara en bra banlöpare. Han är också vass i terrängspåret. På lördagen vann han både individuellt guld och lagguld när terräng-NM avgjordes i Göteborg. Foto: Deca Text&Bild

  – Ja, riktigt kul. Jag var lite passiv i början av loppet och kände mig inte helt bekväm med det mjuka gräsunderlaget. Men det gick ju bra till sist, säger dubbla guldmedaljören Olle Walleräng till springlfa.se.
  På den flacka banan i stadsdelen Kviberg i Göteborg sprang de manliga seniorerna sex varv på den 1,5 kilometer långa banan. Totalt nio kilometer.
  – Jag var inte mer trött efter fem kilometer än efter två kilometer så det kändes bra. Helt plötsligt fick jag spets utan att jag satsade något speciellt på det.
  Med 1 200 meter kvar kände den 30-årige Spårvägenlöparen att han var den klart starkaste löparen.
  – De bakom började släppa kontakten även fast jag inte tog ut allt. När jag kände det så tryckte jag på rejält och det blev en rätt skön resa in i mål.
  Segertiden blev 27.10 och ett kassaskåpssäkert NM-guld i terränglöpning. Trots att Olle under lång tid har varit en av Sveriges bästa långlöpare så var det inte blivit många starter på terräng-NM genom åren. En sjätteplats 2007 i Södertälje var den främsta insatsen i de här sammanhangen innan lördagens guldlopp.
  Silvret gick till dansken Ole Hesselbjerg med 27.17 och bronset till Sveriges David Nilsson med 27.20.
  Sverige stod för en ramstark laginsats. Där Napoleon Solomon sprang i mål som delad fyra med 27.23. Johan Larsson slutade sjua med 27.26, Lars Södergård parkerade på 14:e plats med 27.52 och Andreas Åhwall kom på 17:e plats med 28.09.

  Olle Walleräng, 116, Spårvägens FK, 6, SOLIS David, Spanien
  Olle hoppas att landslagsledningen satsar på ett deltagande i terräng-EM i Frankrike 13 december. Arkivbild: Deca Text&Bild

  På förhand utmålades danskarna som storfavoriter till lagguldet. De hade ingen chans mot svenskarnas löpstyrka där de fyra första svenskarna, Walleräng, Nilsson, Solomon och Larsson ingick i guldlaget som var 46 sekunder före Danmark.
  Olle Walleräng är supertalangen som slog igenom tidigt. Efterhängsna skador har gjort att det stora genombrottet på seniornivå har dröjt. Ändå har han gjort riktigt bra tider. Bland annat 13.34 på 5 000 meter som han ser som sin huvuddistans.
  – Jag siktar mot att kvalificera mig till OS i Rio nästa år. 13.20 ska inte vara omöjligt om jag får vara skadefri och får ordning på demonerna, förklarar Olle.
  På frågan om han är sugen på ett terräng-EM i Frankrike 13 december kom svaret utan betänketid.
  – Det vill jag verkligen. Hoppas landslagsledningen satsar på ett lag och att flera av de bästa vill vara med. Får vi till exempel med Mikael Ekvall så skulle vi få ett starkt lag, säger den dubbla guldmedaljören Olle Walleräng.

  DAvid Nilsson, Högby IF, brons , män seniorer
  David Nilsson vann ett individuellt brons och ett lagguld. Foto: Deca Text&Bild

  Robin Lindgren som springlfa.se intervjuade inför terräng-NM insjuknade i feber natten till lördagen och kom aldrig till start.

  I herrjuniorernas sex kilometer vann  Suldan Hassan, Sverige, en bronsmedalj efter en tuff spurt mot silvermedaljören norrmannen Stian Aarvik med tiden 18.36. I damjuniorklassen blev Amélie Svensson bästa svenska med en tiondeplats.

  1 KOMMENTAR

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här