Ensamvargar i lodjurets skepnad

0
82

Lonesome Runners ökar takten. Mot nya rekord och nya mål. Nu över 7 000 medlemmar. Spring har tagit rygg på grundarna.

lonesomerunners3
Ensam är, om inte stark, så i alla fall mindre ensam i en löparklubb med likasinnade.

 

– Det är enkelt och förlåtande att ge sig ut och springa… och man får vara ensam, säger Johan Tengelin.

– Vi är antitesen till vanliga klubbar och inte så fixerade vid frågor som: ”vad gör du på milen?”, säger Fredric Askerup.

Det är snart sex år sedan allt startade. De närmade sig 40-strecket och spelade i countrybandet Lonesome Lovers då. Sångaren och gitarristen Fredric Askerup blev löparklubbens kapten, och basisten Johan Tengelin blev springande manager.

– För mig var det terapeutiskt. Jag mådde inte så bra innan jag kom i gång med träningen 2009, berättar Fredric.

– Vi upptäckte det samtidigt och letade löpstigar ihop när jag var nere och hälsade på Fredric i Blekinge den sommaren, säger Johan.

lonesomerunners
Löpare som inte vill vara med i någon förening men som ändå vill finna gemenskap och ha ett forum där man kan snacka och skryta. Det är vår filosofi.” Fredric Askerup och Johan Tengelin har snart samlat 7 000 medlemmar.

 

De hittade rätt spår där i Sveriges trädgård, fann harmoni och glädje. Den 4 juli, symboliskt på (amerikanska) självständighetsdagen, bildades Lonesome Runners. Ett par månader senare lanserades löparklubben på Facebook.
På Facebook trängs kommunikationshungriga singellöpare. Här ventileras sträckningar och pollenproblem, här förmedlas träningstips och skrytprestationer och här når prylhysteri och nördigheter nya höjder.

Åsa frågar:

“Tjejer – ni som springer med ryggsäck, vad kan ni rekommendera? Jag vill ha en liten, för vätska, gärna med blåsa och som bara rymmer lite snacks och på sin höjd en extra tröja.

”
Nina rekommenderar:

“Nathan, alla gånger! Bästa löparprylen jag någonsin införskaffat och det har ju hunnit bli en del…”
Någon annan undrar:
“Kör ni kolhydratuppladdning?! Och vad äter och dricker ni i så fall?!”

Det är ett lika paradoxalt som klockrent koncept. Göteborgskt på något vis. Enstöringar som famlar efter en naturlig mötesplats, hittar den på nätet och som sedan far fram i kläder med en lodjurslogga.

– Det där är ett speciellt kapitel. Vi hade en annan logotyp förut, en hyena. Men det visade sig att den redan var upptagen, så vi fastande för lon i stället, berättar Johan Tengelin.

lonesomerunners2
Lonesome Runners har skapat en plattform för nördar och noviser. Allt från träningstips, svindyra klockor, kolhydratuppladdningar och förslitningar avhandlas. Men visst handlar det om att göra jobbet också…

 

– Jag letade efter något snyggt och bra att springa i och hittade funktionella kläder av märket James & Nicholson. Sedan har affärsbiten med löpargrejer bara växt, säger Fredric Askerup.

Text Per Ohlsson Foto Jessica Bentsen

Läs hela reportaget i nummer 4 2015 av Spring.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här