Löparkvällarna blev en nystart för IFK Umeå

0
263

De senaste åren har långdistanslöpningen i Umeå vuxit rejält på bredden. Spring besökte en stad med framåtanda som erbjuder goda träningsmöjligheter för löpare på alla nivåer.

ifkumea
IFK Umeås löpargäng sammanstrålar både på Facebook och i verkliga livet. Ungefär 60 personer löptränar regelbundet med klubben. Facebookgruppen har i skrivande stund 629 medlemmar.

Omarbetat reportage från Spring 8 2015. Text BG Nilensjö och Magnus Ransheim Foto BG Nilensjö och Christina Nilensjö

Göteborgsvarvets löparkvällar har varit en succé på många platser i landet, inte minst i Umeå i Västerbotten.

– När vi 2011 inledde vårt samarbete med Göteborgsvarvet befann vi oss i ett skede då vi hade cirka 25 långdistanslöpare i klubben, merparten gamla tävlingslöpare. Löparkvällarna blev en nystart. En bred grupp med cirka 60 personer kunde skapas. Dessa tränar nu tillsammans regelbundet, berättar Hans Nilsson, som är något av spindeln i nätet för IFK Umeå och den som har hand om mediakontakterna.

Ett tiotal olika idrotter ryms under IFK Umeås paraply. Årsskiftet 2014/2015 hade föreningens friidrottsektion 654 medlemmar, varav nästan hälften kvinnor. Cirka 150 av medlemmarna fokuserar på långdistanslöpning.

Klubben kör gemensamma träningspass på måndagar klockan 18 (inomhus under november–mars) och lördagar klockan 10. På måndagarna är träningen inriktad på kvalitet, medan helgen vigs åt långpass.

Facebookgruppen IFK Umeås löpargäng används flitigt gör att avtala tid och plats för träningspass, utöver de ordinarie.

Läs även: Underbar löpning i Uppsala

Populära bantävlingar

IFK Umeå jobbar aktivt med att få fler att prova på banlöpning. Under namnet Löparnas kväll arrangerar klubben bantävlingar, där deltagarna får vara med och hjälpa till med tidtagning och varvräkning.

– Vid anmälan anger man sin förväntade sluttid. Därefter seedar vi in löparna i olika heat så att alla möter likvärdigt motstånd. Även om man springer 3 000 meter på 14.30 kan man få uppleva hur det är att ligga i en klunga, växeldra, satsa på en långspurt eller en kort rökare – och kanske till och med vinna ett heat, säger Hans Nilsson.

Det 3 000-meterslopp som springs innan jul och fungerar som en examen för löpargruppen samlade i fjol 80 deltagare.

Läs även: Löpning i Kalmar och på Öland

Umeås 2 bästa löparrundor

Bölesholmarna Runt – Cirka 5 kilometer
Kolbäcksrundan – Cirka 10 kilometer

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här