Grip tippar terräng-SM fyra kilometer

  0
  84

  Imorgon, lördag, inleds terräng-SM i Uddevalla med fyrakilometersdistansen både för män och kvinnor. Mikael Grip rankar favoriterna och har koll på bubblarna.

  Finnkampen 2014, Helsingfors
  Kan Klara Bodinsson vinna SM-guld i terräng, fyra kilometer? Springlfa:s expert Mikael Grip tror det. Arkivbild: Deca Text&Bild

  Det är bäst att kasta in en brasklapp direkt, att gå efter en startlista är inte alltid helt enkelt. Några brukar alltid falla bort innan det är dags för start. Anders Kleist, IK Akele, kommer till exempel inte till start.
  På damernas fyra kilometer ser det riktigt spännande och ovisst ut, faktum är att hela prispallen från fjolårets terräng-SM är borta. Ingen Isabellah Andersson (hon var inte med förra året, heller) och ingen Meraf Bahta gör att det verkar helt öppet på förhand. Det finns heller ingen Charlotta Fougberg på startlinjen. Däremot kommer hinderlöparen Klara Bodinsson, Sävedalens AIK, till start. En mycket intressant start. Frågan är om Klara kan nå hela vägen fram till ett SM-guld. Det är inte omöjligt, pallen absolut. Formstarka Linn Nilsson, Hälle IF, lär utmana. Andra starka namn är Annelie Johansson, Hälle IF, Louise Wiker, Hässelby SK, Cecilia Norrbom, Spårvägens FK och Sara Holmgren, Sävedalens AIK. Hade Sarah Lahti, Hässelby SK, varit i toppform så hade jag utnämnt henne till guldfavorit. Men med en lång skadesäsong bakom sig så känns hon som ett frågetecken. Men ett frågetecken med riktigt hög kapacitet.
  Vad kan 800-meterslöparen Lovisa Lindh, Ullevi FK, göra?

  Linn Nilsson, Hälle IF, träning,
  Linn Nilsson, Hälle IF, är formstark och springer för medalj på terräng-SM. Arkivbild: Deca Text&Bild

  Två rutinerade löpare med ambitioner hittar jag i Madeleine Larsson, Hässelby SK, och Cecilia Kleist, IK Akele. Annelie Johansson är förstås stark, men är fyra kilometer för kort för henne?
  Att tippa en prispall här känns som rysk roulette, men jag försöker med: 1) Klara Bodinsson, 2) Linn Nilsson, 3) Annelie Johansson
  Om SM -banan: En varierad bana med tuffa stigningar och snabba partier är vad som väntar deltagarna i Terräng-SM i Uddevalla.
  Värdstaden Uddevalla har stor erfarenhet av att arrangera terrängmästerskap då de 2011 arrangerade nordiska terrängmästerskapen. Banan är till stora delar densamma som vid terräng-NM 2011. Det då 1,5 kilometer långa varvet är nu förlängt med 500 meter så att ett varv blir två kilometer.
  Banan består till 80 procent av grus och till 20 procent av gräs. Den börjar med en tuff stigning efter hundra meter men därefter är den ganska snabb och lättsprungen, men också teknisk med många svängar.

  DSC_0815
  Abraham Adhanom och Jonas Leandersson hade en tuff batalj förra året på terräng-SM. På förhand känns Abraham som den starkare i år. Arkivbild: Mikael Grip

  På herrarnas fyra kilometer är det förstås svårt att förbise Abraham Adhanom, Eskilstuna Friidrott, som dessutom visat riktigt stark form på sistone. Abraham vill försvara sina två SM-guld från förra året.
  Staffan Ek, Huddinge AIS, verkar också vara i fin form och är en man för pallen. Olle Walleräng, Spårvägens FK, springer terräng-SM efter några års frånvaro och går för seger.
  Ababa Lama, Hälle IF, har länge dragits med skadebekymmer och är nu tillbaka. Hur är formen? En Ababa i toppslag skulle kunna utmana om guldet. Andreas Åhwall, Hässelby SK, går aldrig att undanta i en sådan här artikel. Nyligen slutade han ”bara” fyra i terräng-DM i Stockholm. Det säger inget när startskottet går i Uddevalla. Kan guldmedaljören från terräng-SM i Falun 2013 slå till igen?
  Jonas Leandersson, Malmö AI, är anmäld. Kommer han till start och är i form så blir han farlig.

  DSC_0830
  Daniel Lundgren har smugit lite under radarn i förhandssnacket. Men Daniel lär bli att räkna med i medaljstriden. Arkivbild: Mikael Grip

  Andra utmanare hittar jag i vassa Daniel Lundgren, Turebergs FK, och även i Robin Lindgren, Örgryte AIS. Nassir Dawud, Eskilstuna Friidrott, kan mycket väl vara ett namn för pallen.
  Det finns fler bubblare i Napoleon Solomon, Fredrikshofs FIF och John Kingstedt, Huddinge AIS.
  Grips tips: 1) Abraham Adhanom, 2) Daniel Lundgren, 3) Staffan Ek.

  Fullständiga startlistor:

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här