Julskallendern, lucka 1: Punta del Este Marathon, Uruguay

0
418

Punta del Este Marathon, Uruguay: Betyg – 3 Hundskall!

I brist på riktiga maror (ni vet sådana där aktiviteter då man har Gatoradefläckar på nummerlappen och obefintlig social distans till sina medtävlare) får vi leva på minnen detta år. I ett unikt samarbete med internationella kennelklubben har vi därför skapat Julskallendern, en tjugofyra dagar lång världsomspännande maratonresa där vi på Spring tipsar om maratonlopp som kan vara värda ett besök i framtiden. Naturligtvis låter vi dessutom en fyrfotad representant för respektive stad betygsätta tävlingen enligt den s.k. skallskalan, en bedömningsform som användes redan på antiken av de gamla grekerna:

1 Hundskall – Tävlingen är så usel att man hellre äter en burk daggmask sittandes i en ihålig eka i Kattegatt.

2 Hundskall – Godkänt arrangemang, men lika inspirerande som att följa en 0-0 match i Tipsextras ungdom framför en svartvit TV-apparat.

3 Hundskall – Bra tävling som ger samma känsla som när man har köpt en flaska Pinot Noir på systemet för under hundralappen och fått en högtidsstund utan att ha blivit ruinerad.

4 Hundskall – Utmärkt tävling med mersmak, typ som att man köper en butterkaka till kafferepet men tvingas duka fram skorpor eftersom man redan har gjort slut på bakverket när vännerna anländer.

5 Hundskall – Fantastisk tillställning som bara kan jämföras med att intaga en perfekt tillagad Janssons frestelse till tonerna av Bing Crosby på julaftonen. All inclusive!

Först ut i årets Skallkalender är Punta del Este Marathon i Uruguay, en tävling som under normala omständigheter alltid går av stapeln i september. Uruguay som kanske främst är känd för Luis Suarez huggtänder är en alltigenom trevlig skapelse som ligger som en buffertzon mellan Sydamerikas två giganter, Brasilien i norr och Argentina i söder. Sin ringa yta till trots finns där dessutom en hel del intressanta platser att besöka, inte minst världsarvet Colonia del Sacramento, en underbar plats med färjeförbindelse till den argentinska huvudstaden Buenos Aires.

Det kryllar dessutom av fina turistsamhällen utmed Uruguays Atlantkust och Rio de la Plata. Den mest kända är så klart Punta del Este, Sydamerikas Saint Tropez. En exklusiv turistort som glädjande nog erbjuder långdistans under den svenska hösten. Håller man jordklotet upp och ner innebär det här alltså att det är vår i Uruguay när loppet går av stapeln och därmed en perfekt temperatur för att knyta på sig löpardojjorna.

Punta del Este Marathon är ett riktigt bra arrangemang med mängder av funktionärer (många scouter) som gör allt de kan för att assistera löparna. Överlag är banan dessutom vacker, inte minst under loppets avslutning då man följer Atlantkusten, om än i motvind. Eftersom Punta del Este bara ligger en toppad järnfemma från Brasilien så kryllar det även av brassar på startlinjen, en garanti för att stämningen är på topp under tävlingen. Och inte minst efter loppet…

Lättast att ta sig till Punta del Este är att först flyga till Buenos Aires för avnjuta Argentina några dagar och därefter ta färjan över till Colonia del Sacramento och sedan bussen österut via Montevideo.

Tävlingens hemsida: http://www.maratondepuntadeleste.com.uy/w/en/

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här