Julskallendern, lucka 2: Muscat Marathon, Oman

0
156

Muscat Marathon, Oman – 3 Hundskall!

Arabiska halvön, en maratonlöpares våta dröm. Med ganska enkel logistik kan man bocka av fyra länder till priset av endast tre semesterveckor om man väljer att möta våren i Mellanöstern. I normala fall går nämligen maratonloppen i Qatar, UAE (Dubai Marathon), Oman och Bahrain med endast en veckas mellanrum i januari/februari.

Faktum är att man faktiskt kan klämma in ännu fler maror under samma tidsperiod om plånboken är tillräckligt djup och och om man är beredd att tillbringa ännu mer tid i luften. Maratonloppen i Mellanöstern går nämligen uteslutande på fredagar, vilket gör att det finns utrymme att springa tävlingar även under söndagarna i närliggande länder eftersom det naturligtvis är busenkelt att hitta flyg från Doha eller Dubai.

Jag sprang marorna i nyss uppräknade länder under 2014 och 2015 och vid den tidpunkten var Muscat Marathon den stora favoriten. Jag gillade även Qatar Marathon, medan marorna i Dubai och inte minst Bahrain hamnade längre ner på listan. (Golf är en underbar sport, men det är inte riktigt lika roligt att springa varv på varv runt en golfbana som man gör under Bahrain Marathon.)

Muscat Marathon var alltså den stora favoriten. Ett arrangemang bestående av två varv på en vacker och spännande bana strax norr om den omanska huvudstaden. Efter att ha spenderat en vecka i Förenade Arabemiraten kändes det äntligen som att jag hade landat i Arabien när jag sprang tävlingen eftersom man fick mycket “Tusen och en Natt” för startavgiften.

Det rådde heller inget tvivel om att jag befann mig på den arabiska halvön med tanke på kvicksilvret i termometern. Det här var nämligen ett av de absolut varmaste lopp jag har sprungit och i princip är det bara marorna i Singapore och Hawaii som kan konkurrera med temperaturen i Muscat. Trots att jag drack något som upplevdes som en kubikmeter vatten i varje vätskekontroll så var det ändå på svajiga ben som jag korsade mållinjen.

Sammanfattningsvis ett riktigt bra arrangemang med utmärkt service och ögongodis i form av spännande arkitektur på en bana som delvis löpte utmed Omanbukten, Persiska vikens förlängning.

Vill ni göra en kortare maratontur till Arabiska halvön så väljer ni att flyga tur och retur till Dubai för att därefter ta ett inrikesflyg mellan Dubai och Muscat. Då kan ni alltså pricka av två maratonländer på samma turné.

Loppets hemsida: https://muscatmarathon.om

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här