0,00 SEK

Du har inga produkter i varukorgen.

Hem Bloggarkiv Anders Forselius blogg Julskallendern, lucka 4: Baltimore Marathon, Maryland, USA

Julskallendern, lucka 4: Baltimore Marathon, Maryland, USA

Baltimore Marathon, Maryland, USA – 5 Hundskall!

Det är hög klass på de amerikanska maratonloppen och inte minst kan man räkna med en otroligt supportande publik. Det här vet alla som har sprungit i Boston, Chicago och New York, men det finns fler lopp på samma höga nivå i USA. För att bara nämna några tävlingar så borde exempelvis marorna i Philadelphia, Miami, Pittsburgh, San Francisco och Baltimore få samma uppmärksamhet.

Flera av dessa lopp som har hamnat något under radarn ligger dessutom tidsmässigt i nära anslutning till Chicago och New York på hösten. Har man mycket energi (och semesterdagar) till förfogande och vill testa ytterligare en mara eller flera när man ändå är på plats så är alltså den amerikanska maratonkalendern rena smörgåsbordet under hösten.

Veckan före Chicago kan man exempelvis springa Hartford Marathon och veckorna därefter tävlingarna i Columbus (Ohios huvudstad), Baltimore, Washington D.C., New York, Richmond (Virginias huvudstad) och Philadelphia och därefter runda av med härliga Route 66 Marathon i Tulsa, Oklahoma. En tävling som på senare tid blivit något av den naturliga avslutningen på löparåret, inte minst för alla medlemmar i Marathon Maniacs och 50 States Marathon Club.

Det är alltså svårt att välja en specifik amerikansk favorit eftersom det är lätt att förälska sig i alla, men vid sidan av de tre stora så rekommenderar jag ändå alla löpare att besöka Philadelphia och Baltimore. Dessa städer har vid sidan av löpningen dessutom så mycket mer att erbjuda i form av en spännande historia. I Baltimore kan man bland annat besöka baren ”The Horse You Came In On Saloon” som anses vara den äldsta ännu aktiva baren i hela USA. Det var även där som poeten Edgar Allan Poe anses ha tagit sin sista drink för att kort därefter ha fallit död mitt på öppen gata alldeles i närheten av baren.

Baltimore Marathon går normalt sett två veckor före New York Marathon och eftersom det var här som nationalsången föddes så känns det naturligtvis lite extra när man höra den spelas precis innan startskottet. (Baltimore är även födelseplats för basebolliraren Babe Ruth!)

Tävlingen har sitt start- och målområde vid det livliga inner harbor alldeles i närheten av fotbollslaget Baltimore Ravens och basebollaget Baltimore Orioles hemmaarenor. Därifrån springer man en bana som ungefär halvvägs passerar detta område på nytt. Däremellan springer man genom andra delar av staden och får verkligen se delar av ”Charm City” som man normalt sett aldrig upptäcker som vanlig turist. Med ungefär en mil kvar av tävlingen springer man bland annat runt en liten sjö som är populär av många anledningar, inte minst för dess vätskestation. Där finns nämligen tilltugg i form av ”extra allt”, ett aldrig sinande förråd av chipspåsar och godis. I genomsnitt går nog varje maratonlöpare upp ett par kilo under den här tävlingen!

När man korsar mållinjen får man av tradition en medalj i form av delstatens stolthet ”Maryland Crabs”, en rekommendation är dock att ni inte tar med dessa i handbagaget på flyget. Jag blev nämligen själv stoppad i säkerhetskontrollen ett år och därefter förhörd om varför jag hade en ”livs levande krabba” i packningen…

Loppets hemsida: https://www.thebaltimoremarathon.com 

 

 

 

Anders Forselius
Anders Forselius
Föreläsare, författare, frilansare, maratonlöpare och långfärdscyklist. Har sprungit maraton i drygt sextio länder och i alla amerikanska delstater. Avskyr russin, älskar baseboll och Janssons frestelse.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

AKTUELLT NUMMER

Årets sista utgåva snart till tryck!

0
Ett litet axplock om vad som väntar i nya Spring. Om en vecka trycker vi adresserna på baksidan, är din adress med? Annars är det hög tid..

FÖLJ OSS

8,665FansLike
6,714FollowersFollow
- Annons -

BLOGGAR

Recension Nike Tempo Next%

0
Säsongsavslutningen i november följdes av två veckors helvila från träning och då passade jag även på att köpa ett par nya skor för lite...

All I Want For Christmas

Växelbruk

- Annons-

PODCAST

X
X