Löpningen blev Fredriks väg tillbaka till livet

0
228
Från vänster i bild, Fredrik Nielsen, Johan Järlmo, Camilla Emring och Emelie Toremalm.

Vi träffar Fredrik och Emelie på Höganäs charmigaste fik, Kakboden. Fyra individer med olika bakgrund men med en gemensam nämnare nämligen kärleken till löpning. Emelie arbetar som socionom på 41:an, en vuxenenhet i Höganäs där vuxna med missbruksproblem kan få hjälp med att se andra möjligheter och alternativ till att leva självständigt utan missbruk.

Emelie och Fredrik träffades på 41:ans fredagsfriskvård för ett år sedan men det var först under ett sommarläger i Småland 2016 som de började att träna på riktigt tillsammans. ”Minns hur Fredrik snörade på sig sina Converseskor och följde med mig på en morgonjogg” berättar Emelie och ler. ”Så jobbigt det var, trodde jag skulle dö en stund” fortsätter Fredrik som just minns denna speciella morgon som en vändpunkt då han bestämde sig för att börja leva ett mer hälsosamt liv, det första var att sluta röka och de gjorde han där och då.

Fredrik som har en vilja av stål bröt med sitt förflutna, började att träna, dels för att bygga upp kroppen efter flera år med missbruk, med även för den sociala biten. Förutom löpningen så tränar han även CrossFit och har där fått många nya bekantskaper. ”Jag vill komma in i samhället igen, börja jobba, få en vardag som alla andra” fortsätter Fredrik och man ser att han verkligen menar det han säger.

Den 22 april 2017 kommer Fredrik tillsammans med Emelie stå på startlinjen för att springa deras första halvmaratonlopp. Det är inte bara en prestation att springa de 21,1 kilometrarna som är en bedrift denna dag, utan just den 22 april är ett datum som betyder mycket för Fredrik. ”Den 22 april har jag varit drogfri i ett år” berättar Fredrik och jag ångrar inte en sekund även om det varit jobbiga perioder men då har löpningen och träningen tillsammans med Emelie och stödet från 41:an varit skönt att ha.

”Kan vi hjälpa Fredrik att uppfylla en av hans drömmar genom att låta honom springa Höganäs Halvmaraton så är det, det minsta vi kan göra” säger grundarna till loppet Johan Järlmo och Camilla Emring.

”Engagemang är vår hjärtesak och Fredrik och Emelies historia känns meningsfull och lite extra hjärtat” fortsätter Camilla och tittar på Fredrik.

”Jag hoppas att jag kan inspirera andra som varit i min situation att det går att förändra sitt liv och att träning kan vara ett sätt att komma upp på banan igen och börja återfå en vardag som drogfri” avslutar Fredrik.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här