Marinas härliga seger i Strömstadmilen

1
207

En före detta elitspelare i badminton som bara tränat löpning i fyra år blev snabbaste kvinnliga löpare i Strömstadmilen.

DSC_0838
Marina Stoltz var snabbaste kvinnliga löpare i Strömstadmilen och vann också SM-guld i K 35. Foto: Mikael Grip

– Målsättningen var att springa under 37.30, men det gick inte i värmen, berättade Marina Stoltz, från Heleneholms IF.
Hon vann SM-guld i K 35 med 38.50. Sex minuter och 41 sekunder före tvåan i sin klass. Det säger en del om att det fattades en hel del potentiella medaljörer när veteran-SM på tio kilometer landsväg avgjordes i Strömstadmilen.

DSC_0829
Johanna Apelryd på språng i Strömstadmilen. Foto: Mikael Grip

Näst snabbast på den kvinnliga sidan var minsann ingen veteran. 21-åriga Johanna Apelryd, från Uddevalla, noterades för 39.39.
– Jag försökte att hålla igen på första varvet för att ha krafter kvar. Ett lurigt lopp, tyckte Johanna som senaste året bott och studerat på Hawaii.
– Mitt mål är att bli journalist. Kanske kan jag börja skriva om löpning i Magasin Spring i framtiden, skojade Johanna med ett leende.

DSC_0796
Dagens snabbaste veteran Göran Sander (331) vann M 45. Bakom sig till höger i vitt linne syns guldmedaljören i M 35 i form av Tomas Johansson. Till vänster springer Anders Soovik silvermedaljör bakom Tomas Johansson i M 35. Foto: Mikael Grip

Göran Sander, född 1967, hade mest bråttom av veteranerna och sprang i mål med tiden 34.20, som totalelva i loppet och SM-guldmedaljör i M 45.
– Det får jag vara nöjd med, sa Göran där han stod med ett gäng kompisar från Solvikingarna.
Tomas Johansson, från Spring Åmål, fick finna sig i att ta stryk av Göran med fem sekunder, men han vann ändå SM-guld i M 35.
– Ja, det är väl den här som är viktigast, sa Tomas efter sitt livs första SM-medalj.
Tomas kommer från hockey/fotbolls-världen och har de senaste åren kutat cirka 300 mil/år. I år har han gjort 2.39 i Rotterdam Marathon och 1.13 på GöteborgsVarvet.
– Jag är inte så snabb, men är rätt uthållig. Efter veteran-SM på bana i Uddevalla ska jag springa ultravasans 90 kilometer, det ser jag verkligen fram emot, sa Tomas med en ny borrmaskin under armen.

DSC_1189
Fyra av de fem löparna som genomfört 25 Strömstadsmilar av 25 möjliga. Tvåa från höger syns Lars Tysklind. Foto: Mikael Grip

Tore Axelsson, SK Bore, är en riktig löparlegend med många VM-guld i veteranlöpning. Nu blev det ytterligare ett SM-guld i M 55 med tiden 35.34.
– Värme har aldrig varit min grej. Ingen jättebra tid, men jag får vara nöjd ändå, sa Tore innan han klev högst upp på prispallen.
Strömstadmilen firade på lördagen 25-årsjubileum. Det finns fem löpare som varit med varje gång. Ett fantastiskt facit.
– Det har blivit en tradition kan man säga. Nu fortsätter i alla fall jag mot 30, sa Lars Tysklind, 62 år.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här