Stekhet upploppsstrid i Strömstadmilen

0
61

Hemmalöparen Mikael Ekvall gav återigen allt för att vinna Strömstadmilen. Men även i år fick Micke ge sig efter en het upploppsstrid.

DSC_0946
Intensiv spurtstrid i Strömstadmilen, där hemmahoppet Mikael Ekvall fick finna sig i att komma trea i mål. Foto: Mikael Grip

Det är inte VM, det är inte OS, det är inte ens Finnkampen. Men det är Strömstadmilen på hemmaplan. Ett lopp som Mikael Ekvall väldigt, väldigt gärna vill vinna.
– Så är det. Någon gång ska jag vinna Strömstadmilen, konstaterade en ändå inte alltför besviken trea.
I mål efter en mils hård löpning i det varma vädret var Mikael steget efter Awet Nftalem och Okubamichael Fissehatsion från norska klubben Tjalve.
– Det var en tuff match och jävligt ryckigt. De var helt enkelt för starka. Jag kände flera gånger under loppet att det skulle bli svårt att slå dem, sa Mikael efter målgången.
Någon gång runt varvningen efter fem kilometer så var det Nftalem, Fissehatsion och Ekvall som drog iväg med segern på näthinnan.

DSC_0929
Mikael Ekvall försökte hänga av de två Tjalvelöparna i slutet av loppet. Foto: Mikael Grip

Ingen annan var i närheten av topptrion.
– Jag försökte köra rejält under den sista kilometern, den gick säkert på runt 2.50. Men jag lyckades inte skaka av mig dem, berättade Micke och skakade lite lätt på huvudet.
Förra året slutade Strömstadslöparen trea, 13 sekunder efter vinnaren. Året innan var han i mål på samma tid som vinnaren men ändå som klar tvåa. 2015 blev det alltså en tredjeplats steget bakom ettan och tvåan.
– Ja, det är svårt att vinna här. Det finns alltid bra löpare i närheten. Men jag ger inte upp. Någon gång ska det väl gå, sa Sverige-ettan på 10 000 meter.

Micke är ju även svensk rekordhållare på halvmaraton.
Nu väntar en period av träning i England innan han i mitten av juli går för personligt rekord på 5 000 meter i Belgien.
– Sedan väntar Karlstad GP och 3 000 meter innan det blir SM 5 000 och 10 000 meter innan jag börjar träna med inriktning mot ett maratonlopp i höst, förklarade Mikael.
En högintressant debut på de 42 195 meterna väntar.

DSC_0954
Mikael Ekvall strax bakom vinnaren Nftalem och tvåan Fissehatsion. Foto: Mikael Grip

Målgången blev lite speciell när den ena av de norska topplöparna trodde att startbågen också var målbågen. Efter det missödet vidtog en vild spurtstrid där till sist Awet Nftalem vann med 29.55. Tvåan Fissehatsion noterade samma tid som tvåa och Mikael Ekvall sekunden efter som trea.
– Ett tufft lopp i värmen och med alla backar. Jag är mycket nöjd med segern, sa Awet Nftalem som har personliga rekord på 5 000 meter med 13.43 och 3.41 på 1 500 meter.
Både Nftalem och Fissehatsion flydde från Eritrea till Norge för två år sedan.
– Vi trivs mycket bra med klubben Tjalve och vår träning i Oslo. Vi tränar nästan alltid tillsammans, berättade Nftalem.

DSC_1122
De två snabbaste svenska löparna i Strömstadmilen var båda från arrangörsklubben Strömstad LK genom Daniel Berggren (nia) och Mikael Ekvall (trea). Foto: Mikael Grip

Hur var taktiken inför loppet?
– Den svenske killen (läs: Mikael Ekvall) är bra, därför var taktiken att rycka lite då och då och göra det jobbigt för honom, förklarade Nftalem.
Näst bäste svenske löpare på herrsidan blev också en Strömstadlöpare i form av Daniel Berggren med 33.09 på niondeplats.
Den 25:e upplagan av Strömstadmilen bjöd på ett riktigt varmt löparväder, där som tur var en skön vind fläktade något.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här