Nytt banrekord i Asics Stockholm Marathon

  0
  51

  1983 satte engelsmannen Hugh Jones banrekord i Stockholm Marathon med 2.11.37. En tid som på lördagen blev historia när Stanley Kipchirchir Koech vann det klassiska loppet med 2.10.58.

  Stanley Kipchirchir Koech, Kenya, 2.10.58, banrekord, seger,
  Stanley Kipchirchir Koech, Kenya, i mål med nya banrekordet 2.10.58. Foto: Deca Text&Bild

  De kenyanska topplöparna fick en perfekt resa de första 18 kilometerna där ”haren” David Nilsson höll farten uppe åt främst Mustafa Mohamed (se separat artikel).

  Halvvägs passerade Koech och ett gäng av hans landsmän med 1.05.59. Trots en bitvis tuff motvind och en erkänt hård bana så lyckades Koech springa den andra halvan ännu snabbare.

  Ett tag såg Daniel Limo ut som en självklar vinnare. Men strax innan 39 kilometer kom Koech ifatt och stack omgående ifrån Limo.

  I mål blev det 2.10.58. Nytt banrekord med 39 sekunder på de 42 195 meterna. Många har försökt under årens lopp, men knäckt sig under den sista milen. Nu sporrade Limo och Koech varandra fram till det nya banrekordet.

  – Jag är mycket glad. Det var tufft, en backig bana och varmt, tyckte Koech efter sitt starka lopp som också var personligt rekord med en minut och 32 sekunder.

  Där lär det finnas mer tid att hämta på en flackare bana.

  Tvåa slutade Limo med 2.12.00 och trea Benjamin Bitok med 2.14.01. Placering ett till fem gick till de kenyanska löparna.

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här