Pannlampstest – Spring har hårdtestat 7 pannlampor!

1
803

Under årets mörkaste månader står pannlamporna i fokus. Springs testpatrull har testat 7 pannlampor på olika prisnivå anpassade för traillöpning i skog och terräng. Vi bjuder på årets plannlampstest.
gemini_duo_light

Gemini Duo Light Set

Kompakt pannlampa med mycket ljus.
Lampan sitter ledigt på huvudet och batteriet är förvånansvärt litet och lätt (det går att välja ett större för längre batteritid). Huvudställningen måste dock spännas ganska hårt för att sitta på plats, vilket gör att den kan klämma åt. Det finns tre olika ljuslägen att välja mellan – det starkaste ger ett fint sken, men är svårt att justera med vantar. Gemini Duo gör det enkelt att efter mörkrets inbrott springa på större och mindre stigar i skogen.
Mikael Svenssons: ”Grymt ljus – sämre passform”
Sannam Hjertstrand: ”Gillar skarpt på grund av det gröna lyset i nacken, att den sitter bekvämt på samt att den lyser starkt.”
Erik Alnervik: ”Ett nytt varumärke för mig som levererar en huvudställning med sådär passform med ger grymt ljus för pengarna.”
betygbetygbetygbetyg
Märke: Gemini
Vikt (komplett): 190 gram
Lumen: 1500
Pris: (Klicka på priset för att se butiker som säljer produkten)
Plus: Ljuset och vikten
Minus: Passformen och de svaga ljuslägena
M-Tiger-Sport-Ray-X10

M Tiger Sports Ray X10

En pannlampa som mer än väl täcker de flestas behov.
En utmärkt lampa som sitter skönt på huvudet med hjälp av väldigt breda remmar. Ljuskäglan är bred och lyser upp helt OK på vägen och i terrängen runt omkring. Lampan är enkel att stänga av och på genom en knapp som man kan vrida för att anpassa ljusstyrkan efter behov och samtidigt spara batteri. En indikator visar hur mycket batteritid som återstår. Det är lätt att vrida på lampan när den sitter på huvudet och därigenom reglera vart den ska lysa. Den följer blicken på ett naturligt sätt.
Mikael Svenssons: ”En bra löparlampa med skön huvudställning.”
Sannam Hjertstrand:”Bekväm och enkel att använda, men jag hade gärna sett att ljuset var starkare.”
Erik Alnervik: ”Enligt mig testets bästa huvudställning som sitter riktigt bra men lite besviken på ljusstyrkan för de pengarna.”
betygbetygbetygbetyg
Märke: M Tiger Sports
Vikt (komplett): 285 gram
Lumen: 700
Pris: (Klicka på priset för att se butiker som säljer produkten)
Plus: Huvudställningen
Minus: Ljuset
ledxkaa

LedX Kaa

En liten men otroligt kraftfull lampa.
Kaa har en väldigt skön huvudställning och sitter stadigt på huvudet när vi springer genom skogen. Batteriet är fäst bak på huvudställningen och lampan känns lätt. Ljusbilden är bred i närområdet samtidigt som vi även har god koll på hur det ser ut längre bort i terrängen. Det finns tre ljuslägen, varav det högsta innebär ett starkt och intensivt sken, men på större stigar räcker den lägsta nivån. Lampan lämnar inget övrigt att önska.
Mikael Svenssons: ”Bra ljusbild och grym passform, litet minus för av- och påknappen var svår att styra”
Sannam Hjertstrand: ”Lyser intensivt och är trots sin storlek förvånansvärt bekväm på. Uppfyller allt man kan tänkas förvänta sig av en pannlampa – min favorit!”
Erik Alnervik: ”Testest helt klart bästa lampa med galet bra ljus. Stark och brett”
betygbetygbetygbetygbetyg
Märke: LedX
Vikt (komplett): 282 gram
Lumen: 1700
Pris: (Klicka på priset för att se butiker som säljer produkten)
Plus: Ljuset och passformen
Minus: Priset och på- och avknappen
petzlnao

Petzl NAO

Teknik som automatiskt justerar ljusstyrkan och ljusbilden.
Pannlampans låga vikt gör att man knappt reflekterar över att den sitter på huvudet. Huvudselen är enkel och lampan kan därför upplevas lite skumpig vid hög fart och mycket studs. Bra ljuskägla som genom en extrafunktion kan centreras och bli starkare när man tittar nedåt. Lampan sattes på prov både under enklare mörkerlöpning i park och i tuffare terräng. Våra testlöpare gillade framförallt hur enkel den var att manövrera mellan de olika lägena – mörkt, halvljus och helljus. Även med tjockare vantar gick detta utan problem. Den är dessutom lätt att rikta upp eller ned när den sitter på huvudet.
Mikael Svenssons: ”En favorit då det var lättmanövrerad och gav lagom mycket ljus”
Erik Alnervik: ”Inte imponerad av ljuset och lampan sitter inte bra på mitt huvud”
betygbetygbetygbetyg
Märke: Petzl
Vikt (komplett): 187 gram
Lumen: 575
Pris: (Klicka på priset för att se butiker som säljer produkten)
Plus: Vikten, enkel manövrering
Minus: Passformen
silva-exceed-XT

Silva Exceed XT

Utvecklad för löpning, orientering och mountainbike.
Huvudställningen överraskar oss, den sitter riktigt bra på huvudet och är lätt att justera i farten. Lampan kan vinklas efter önskemål och styrkan regleras med en knapptryckning på sidan av lamphuset, men knappen är inte alldeles enkel att få kläm på. Batteriet, som går att ladda både via kontakten och genom USB, är stort och tungt och känns klumpigt när det fästs bak på huvudställningen. Det går dock att placera i en jackficka.
Mikael Svenssons: ”Stort och tungt batteri. Inget jag hade köpt”
Sannam Hjertstrand: ”Inte mitt personliga val – lampan har ett stort och tungt batteri och känns därmed lite för klumpig för min smak”
Erik Alnervik: ”Testest största batteri. Tungt och klumpigt men bra ljus”
betygbetygbetyg
Märke: Silva
Vikt (komplett): 532 gram
Lumen: 1 300
Pris: (Klicka på priset för att se butiker som säljer produkten)
Plus: Ljuset och huvudställningen
Minus: Batteriet och ljusknappen
Urberg-XTRM-Headlamp

Urberg XTRM

Pannlampa som ger riktigt bra ljus för pengarna.
Skenet är gott och lampan har fyra olika ljuslägen. Antalet lampor som lyser beror på vilket läge man väljer. Springer man ensam i skogen krävs det starkaste läget där samtliga lampor är aktiverade. Det laddningsbara LED-batteriet är ganska stort och tungt, men när lampan väl sitter på upplevs det inte som störande. Lampfästet vid pannan är dock inte så bekvämt, kanten på fästet är hård och spänner i pannan om man inte har mössa eller pannband. Det röda ljuset i nacken, som gör att man även syns bakifrån, uppskattar vi.
Sannam Hjertstrand: ”Lyser upp väldigt bra och det är positivt med det röda varningsljuset i nacken, men betyget dras ner för av att lampfästet i pannan är oskönt”
Erik Alnervik: ”Bra ljus för pengarna men sitter inte jätteskön på huvudet”
betygbetygbetygbetyg
Märke: Urberg
Vikt (komplett): 280 gram
Lumen: 700
Pris: 795:-
Plus: Priset och bakljuset
Minus: Passformen
milavega

Mila Vega

En riktig värtstinglampa för framför allt orienterare och MTB-cyklister.
Testest absolut starkaste lampa men även dyrast! Batteriet placeras i en medföljande ryggsele och är ganska stort men inget man tänker på. Lampan sitter på en skön huvudställning. Ljuset är stark men har en gul ton. Inte det där vita ljuset som man vant sig vid på senare år. Svårt att hitta rätt vinkel på lamphuset för att få bra ljus både kring fötterna och långt bort.
Erik Alnervik:Trots mycket lumen och starkt ljus är det ingen favorit på grund av det gula ljuset och ljusets spridning.
betygbetygbetyg
Märke: Mila
Vikt (komplett): 570 gram
Lumen: 3900
Pris: (Klicka på priset för att se butiker som säljer produkten)
Plus: Ljusstark
Minus: Spridningen

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här