Silverperspektiv och årets Lilla Peking

Gunnar Durén  
Per och Gunnar, strax före målgång i årets VSM. Foto: Ellinor Kempe.

Per och Gunnar, strax före målgång i årets VSM. Foto: Ellinor Kempe.

Kom hem i helgen efter att ha fått bita i det sura äpplet och erkänna mig besegrad på min favoritdistans 800 meter på veteran-SM av Per Björkman. Nåja, efter att ha fått spotta ut den värsta gallan, jogga ner ihop och skingra tankarna på den gemensamma ljugarbänken med Per, trean Mats Olsson och BG Nilensjö, så känns det ändå rätt OK. Vid närmare eftertanke har jag sedan ju 2012 bara blivit slagen på sträckan av tre jämnåriga löpare i världen: Sören Persson, David Heath och Per Björkman. Och de tre går inte av för hackor, ska jag säga:

Sören Persson har jag haft ett antal stenhårda fighter med, dels vid VSM i Kil 2012, då vi vann varsin knallhård spurt på medeldistanssträckorna. Sören vann sedan dessutom 400 m. 2012 hade jag dessförinnan vunnit mitt första VVM-guld 800 m i inomhus-VM i en axel-mot-axel-duell med Sören där jag vann på, ska vi säga ”fallseger”. Vid VVM i Brasilien 2013 var vi lyckligtvis i varsin åldersgrupp och tog varsitt VM-guld, jag i M50 och Sören i M45, trots att jag av misstag lyckades perforera Sörens lilltå med min spiksko strax före hans lopp. Sören kom för att ge mig en gratulationskram efter målgång och det bar sig inte bättre än att jag trampade honom till blodvite! Det var ju en oerhörd dramatik! Skulle jag ännu en gång ”snuva” Sören på guldet?! Lyckligtvis vann han trots detta (eller kanske tack vare adrenalin-kicken?) och vi fick fira våra VM-guld ihop på restaurang i Porto Alegre.

Per Björkman hade en första veterankarriär några år innan jag kom igång på allvar och tränade och tävlade då med och mot bl a Johan Engholm. Sedan kom skador emellan. Det senaste året har vi dock haft förmånen av att kunna tävla och framför allt träna tillsammans alla tre. Det är verkligt tuffa, jämna och inspirerande träningspass. Vi vet ju att vi tränar med några av de bästa i världen, så även om man inte är först ens på träning kan man vara säker på att man gjort ett riktigt bra träningspass. Per sopade dock banan på årets veteran-SM, inte bara med mig, utan med alla övriga och tog tre guld. I årets inomhus-EM tog han två silver och har sedan tidigare bl a ett VVM-guld.

David Heath, ännu en av dessa svårflirtade 65:or, dök upp på veteranscenen i fjol, som nybliven 50-åring. Han var dock ingen nybörjare. Som seniorlöpare gjorde han bl a 3.41,0 på 1500 m, 7.58,02 på 3000 m och 3.59,36 på en mile! Som 50-årig veteran krossade han 1500 m-rekordet ett par gånger 2015, ner till fantastiska 3.58,26 och var futtiga 7 hundradelar från utomhusvärldsrekordet på 800 meter (f ö samma marginal som för mig inomhus). Vi blev alla i princip utklassade av David, både i VVM i Lyon och vid det unika uppvisningsloppet för masters på 800 meter under stora friidrotts-VM i Peking 2015.

Mina övermän är dessutom, i likhet med i princip alla stora idrottsmän jag haft förmånen att möta, även stora som människor: hederliga, ödmjuka, ambitiösa och vänliga.

Apropå Peking-loppet, så ser årets Karlstad GP ut att bli årets ”Lilla Peking”. Arrangörerna har nämligen, precis som under Peking-VM, tagit initiativ till ett särskilt veteranheat på 800 m, där ett antal stora profiler i M50 och närliggande åldersgrupper deltar. Tyvärr ingen av de tre ovannämnda, som har olika förhinder (geografiska, logistiska och medicinska). Karlstad GP som alltid har fina startfält och bra tävlingar, inte minst på medeldistans, är i år extra intressant och sevärt. Ett flertal svenska och internationella stjärnor (Rogestedt, Tornéus, Ståhl, Amb, Kallur, Skoog, Kinsey, Mokoena, Amos, Lopez m fl) slipar formen inför OS och på 800 meter är det hela 115(!) löpare anmälda. 8 av dessa är vi stolta herrveteraner och vi springer vårt lopp kl 17:28, strax före den högklassiga B-finalen för herrseniorer! Det ser jag verkligen fram emot, liksom att sitta kvar och njuta av en högklassig friidrottstävling på Tingvalla, något mindre än Fågelboet i Peking i formatet, men med väldigt hög stämning.

 

 Dela på Facebook