Sveriges bästa millöpare i Strömstad

0
100

Till helgen rullar Sveriges bästa millöpare vidare när Strömstadmilen arrangeras av Strömstad Löparklubb. Vi tog pulsen på tävlingsledare Kent Hansson.

sverigesbastamillopare

Nu på lördag går den tredje deltävlingen av Sveriges bästa millöpare i Strömstad. Ett riktigt starkt startfält väntar på startlinjen och herrledaren Lars Johansson, Enhörna IF får tampas mot bland annat Sveriges snabbaste man genom tiderna på halvmaraton Mikael Ekvall, Strömstad Löparklubb. Mikael har även krossat sitt personliga rekord på 10000 meter i år med tiden 28.31,65.

Läs mer: Engholm, Lundgren och Ekvall gjorde sina snabbaste lopp

Vi ställde några frågor till tävlingsledare Kent Hansson inför den 25:e upplagan av Strömstadmilen.

Varför ska man springa Strömstadmilen?
– Strömstad är en västkustens mest populära sommarorter som sjuder av liv. Genom att springa Strömstadmilen får man uppleva en vacker bana med ett bra publikstöd.
För alla föranmälda ingår dessutom Strömstadmilens fina t-shirt i funktionsmaterial samt en fribiljett med Color Lines färjor i anmälningsavgiften.

Hur ser elitfältet ut?
– Vi har riktigt starka starfält i både herr- och damklassen, men som det ser ut i dagsläget är herrklassen klart vassare. I herrklassen är Strömstad Löparklubbs stora affischnamn Mikael Ekvall en av huvudfavoriterna till segern, men han kommer att få stenhårt motstånd av ett koppel afrikanska löpare. Främsta hotet mot Micke är tre unga Eritreanska löpare som gjort ruggigt starka resultat. 18-årige Awet Nftalem har ett personligt rekord på 3000 m på under 8 min och har gjort 13.47 på 5000 m. Okubamichael Fissehatsion, även han 18 år har inte mycket sämre personliga rekord med 13.52 på 5000 m och den två år äldre brodern Senay Fissehatsion ståtar med starka 29.19 på milen som personliga rekord.

Mikael Ekvall under Strömstadmilen 2014
Mikael Ekvall under Strömstadmilen 2014. Foto: Mikael Grip

– Det kommer även några marockanska löpare till start som säkerligen vill blanda sig i segerstriden. Bästa meriterna har Laalami Cherkaoui med 1.02 på halvmaran som bästa resultat. Jämför man dessa med Mikael Ekvalls personliga rekord som är starka 28.31 på 10 000 m så finns alla möjligheter till en riktigt spännande uppgörelse på lördag där det kommer att gå undan i täten.

– På damsidan är två marockanska löpare huvudfavoriter tillsammans med Högby IF:s comebackande Ida Nilsson. De är Nora Falaki som tävlar för MAI och Majida Maayouf som båda gör tider under 35 minuter på milen. De kommer dock att få hårt motstånd av Ida Nilsson som under många år var en av Sveriges bästa löpare och som efter några års uppehåll nu gjort comeback. Starkaste svenska kort i övrigt så här långt är Hälle IF:s Johanna Apelryd som är god för ca 38 minuter på milen. Hemmahoppet Rebecka Andersson har visat gryende form på slutet och det ska bli intressant att se vad hon kan göra på lördag.

– Dessutom vet vi av erfarenhet att många duktiga löpare efteranmäler sig på tävlingsdagen så det kommer säkert att dyka upp några ytterligare namn som vill blanda sig i segerstriden.

Vilka tror du tar hem loppet i år?
– På herrsidan tror jag på hemmaseger genom Mikael Ekvall som verkligen har lyft sin löpning ytterligare denna säsongen. Han är oerhört slitstark och han kommer att bli en svår nöt att knäcka för övriga löpare.

– På damsidan tror jag det blir en hård uppgörelse mellan Högbys Ida Nilsson och Malmö AI:s Nora Falaki. Mitt stalltips är att Ida vinner.

Ställning just nu i SBML

Sveriges bästa millöpare leds i herrklassen av Lars Johansson, Enhörna. Bland damerna har vi tre stycken i delad ledning – Maria Sandström, MAI, Therése Ohlin, Ullevi FK och Marina Stoltz, Heleneholms IF.

Läs allt om Sveriges bästa millöpare här.

Strömstadmilen arrangeras av Strömstad Löparklubb

Hitta allt du behöver veta om Strömstadmilen genom att klicka på bannern nedan.

stromstadmilen

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här