Terräng-EM med svenska förhoppningar

  0
  42

  Det var länge sedan de svenska förväntningarna var så stora inför ett terräng-EM. På söndagen i slovakiska Samorin kan det bli många framskjutna svenska placeringar och kanske även några medaljer.

  Efter segrar i Lidingöloppet, terräng-SM och terräng-NM går Napoleon Solomon in i terräng-EM med en bra känsla. Arkivbild: Deca Text&Bild

  Meraf Bahta, vann brons 2014, och siktar på medalj även den här gången. Turkiskan Can och norskan Grövdal står för det svåraste motståndet. Maria Larsson springer också de åtta kilometerna på varvbanan i Samorin.

  Napoleon Solomon har visat sylvass form hela hösten och gör en hyperintressant start på terräng-EM. Motståndet är förstås tufft och en placering bland de tio bästa är en framgång. Men känslan är också att det kan bli en medalj om formen håller i sig. Ali Kaya, från Turkiet, är en av favoriterna till segern liksom hans landsman Arikan. Norges Henrik Ingebritsen gör också en intressant start liksom britten Butchart.

  Sverige har ett starkt lag på herrsidan där förutom ”Nappe” också Mikael Ekvall, Andreas Åhwall, David Nilsson och Daniel Lundgren försvarar de svenska färgerna. Männen springer tio kilometer.

  Sara Christiansson, som stått för höstens genombrott när hon vann NM-guld i terräng för seniorer, springer i K 22-klassen på terräng-EM och har även hon kapacitet för en placering högt upp i resultatlistan. Även i K 22 har Sverige ett lag bestående av Sara, Isabelle Brauer, Linn Söderholm och Isabella Andersson.

  I P 19 representeras Sverige av formstarke Oliver Löfqvist och Miguel Palm, Sebastian Nilsson och Omar Mahamed Ismail. De ställs bland annat mot underbarnet Jakob Ingebrigtsen, Norge.

  Sverige har också ett lag i mixedstafetten med Emil Blomberg, Daniel Lundgren (som får dubblera), Hanna Hermansson och Linn Nilsson.

  Kan Meraf Bahta ta en ny medalj på terräng-EM? Arkivbild: Deca Text&Bild

  Banan i Samorín är platt och består av ett 1500 m-varv kompletterat med ett kortare på 450 meter. Bannorna innehåller några stockförsedda hinder plus två vattenhinder och underlaget är huvudsakligen gräs men med ett kortare sandparti. Väderrapporterna talar om minusgrader natten till söndag och bara några få plusgrader på tävlingsdagen. Kvinnor åtta km startar 11.15 och män tio km 11.55 innan det hela avslutas med stafetten.

  TV4 Sport och CMore sänder live 9.20-13.40.

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här