Tusentals människor engagerade i Kistaloppet

0
108

Den 19 september är det dags för populära Kistaloppet som vi hårdbevakar. Springlfa.se har kollat läget med tävlingsledaren John Laselle från arrangörsföreningen Löparakademin.

DSC_7890
Kistaloppet får en ny bansträckning i år. Arkivbild: Mikael Grip

Finns det några coola nyheter 2015?
– Yes! Kistaloppet får i år en ny spännande bansträckning med målgång på Jan Stenbecks Torg. I och med det får vi för första gången en samlad eventyta med start, mål, scen och aktivitetsyta på ett ställe. Kista är en stadsdel i förvandling och det är bland annat färdigställandet av nybyggda Kistahöjden som möjliggör den nya banan. Precis som tidigare går loppet rätt genom Kista Galleria, via Järvafältets grönområden, miljonprogrammets höghus och det världsberömda IT-klustret. Förändringen är till det bättre och vi tror det kommer skapa en ännu bättre atmosfär för både deltagare och publik. Nytt för i år är att vi lagt till en tävlingsklass, Fun Run 2 km, som riktar sig till ovana löpare för vilka 10 km-klassen är i mastigaste laget.
Hur många deltagare har ni haft som mest och hur många siktar ni på i år?
– Kistaloppet och Lilla Kistaloppet har tillsammans lockat kring 2 500 anmälda de senaste åren och vi hoppas och tror på liknande siffror i år.
Har eventet utvecklats som ni tänkt sedan starten?
– Kistaloppet har blivit en institution i området som årligen engagerar tusentals människor till motion vilket är viktigt i en stadsdel där ohälsotalen är bland de högsta i landet samtidigt som loppet ger en chans att visa upp en mer nyanserad bild av förorten för folk som kommer utifrån. Detta var också ambitionen när vi startade statade loppet och vi känner oss väldigt stolta över det genomslag loppet fått.

DSC_8053
Att springa genom ett köpcentrum skapar stämning både för löpare och publik. Arkivbild: Mikael Grip

Att springa genom ett köpcentrum är ganska ovanligt i stadslopp, men ni har den grejen, varför?
– Kista Galleria är bryggan mellan miljonprogrammen och IT-klustret, som är världar som sällan annars möts. Passagen genom gallerian blir som en symbol för integration men är också ett coolt och annorlunda inslag som uppskattas av löparna ger extra krydda till evenemanget.
Är det gratis för barn/ungdomar att springa?
– För att främja motion och hälsa i närområdet så sponsrar vi alla barn som går i skola i Järva (Kista-Rinkeby och Spånga-Tensta stadsdelar) med startplatser.
Hur ser det ut på elitsidan? Några namn klara och vilka är banrekorden att slå?
– På damsidan är Roman Mengistu från Etiopen favorit och hon har goda chanser att hota Jeri Emurus banrekord (34.08 från 2011). På herrsidan finns det flera starka svenska namn där kanske Fredrik Uhrbom sticker ut som en liten favorit. Vi räknar även med att få in fler toppnamn sista veckan vilket gör att tipsen kan komma att ändras.
Hur ser prisbordet ut?
– Vi delar ut prispengar till de tre främsta i dam och herrklass (4000, 2000, 1000 kr) samt bonus vid banrekord.

DSC_7820
Kistaloppet satsar alltid på riktigt bra artister. Arkivbild: Mikael Grip

Vad får jag som deltagare i Kistaloppet?
– Alla deltagare får en specialdesignad medalj med motiv från området samt en goodie-bag. Förutom vatten och banan delar vi även ut dryck från Nobe Aloevera samt kaffe i målet.
Ni brukar alltid ha grymma artister. Samma sak i år?
– I år kommer Husbysonen och rap-stjärnan Keya som är aktuell i nästa säsong av det populära tv-programmet Lyckliga Gatan att göra ett exklusivt showcase. Vi har även Open Mic där flera talanger från området har möjlighet att visa upp sig. Precis som tidigare kommer vi också att ha flera DJ:s kring banan och i tävlingsområdet.
Lycka till!
– Tackar.

Till Kistaloppets hemsida:

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här