Uppvisning av Abraham i Österåkersmilen

0
98

Han sprang som en maskin. Banrekordet flög all världens väg när Abraham Adhanom sololöpte i mål med 29.35 i Österåkersmilen.

DSC_5354
Abraham Adhanom matade på för fullt i Österåkersmilen som han utklassningsvann och samtidigt krossade gällande banrekord. Foto: Mikael Grip

– Det gick bra och snabbt precis som jag ville ha det, berättade en skönt belåten Abraham som noterade 14.38 efter fem kilometer på varvbanan.
– Speciellt första varvet gick bra, det andra var lite sådär, tyckte Abraham och skakade på ena handen i luften.
Nåja, speciellt långsamt var det ju inte sammantaget. Förra årets slutade Abraham trea med 30.21 på samma bana.
Ett år senare och ett med ett antal SM-guldmedaljer i bagaget så är formen mycket bättre, trots att han bröt Stockholm Marathon förra lördagen efter 40 kilometer efter att ha varit i ledning under den första delen.
– Jag behöver mer mängdträning och längre pass för att klara ett maraton på det sättet jag vill. Kanske springer jag i Amsterdam eller Frankfurt i höst, då är det en tid runt 2.10 som gäller, sa Abraham som också siktar på Lidingöloppet i höst.

DSC_5107
Abraham konstaterade att fem kilometer passerades på 14.38. Foto: Mikael Grip

I Österåkersmilen matade han på så mycket han kunde och fortsatte till och med springa en bit efter mållinjen. 29.35, alltså under tre minuter per kilometer i ett stadslopp, som inte är helt flackt, helt solo imponerar. Abraham erkände att det nog fanns lite revanschlusta i kroppen efter den brutna maran förra lördagen.
Nästa helg springer han Å-Loppet i Eskilstuna och sedan satsar han helhjärtat på serien Sveriges bästa millöpare som Magasin Spring dragit igång. Till att börja med blir det Strömstadmilen i juli och även Atea Norrköpings Stadslopp i mitten av augusti.
Först nästa höst, kan Abraham bli svensk medborgare, och i sådana fall springa för det svenska landslaget.
– Det är mitt mål. Det kan också bli 10 000 meter på bana i sommar, sa den tävlingssugne snabblöparen.

DSC_5667
Tvåan Robin Leandersson tillsammans med trean Jens Nielsen. Foto: Mikael Grip

Abraham stod i en klass för sig. Tvåan Robin Leandersson, Spårvägens FK som den här kvällen representerade ett företag, fick finna sig i att vara distanserad med 3,5 minut. I mål blev det 33.04.
– Jag såg honom i början sedan var han borta, berättade Robin efter prisutdelningen.
Även Robin hade ett trassligt Stockholm Marathon efter en grym inledning där han passerade halvvägs på 1.12.
– Vid 29 kilometer fick jag kramp och ont i höften. Jag kände lite efter 7,5 kilometers löpning även ikväll, men det gick bra att springa i mål, sa Robin som också har en snabb brorsa i form av 1500-meterslöparen Jonas Leandersson.

DSC_5084
Start för tio kilometer. Foto: Mikael Grip

Trea i det sköna försommarvädret slutade Jens Nielsen, Spårvägens FK, med 33.39.
Femkilometersloppet vanns av Alberto Ramos, Huddinge AIS, med 16.33.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här