Va? Känns inte detta onödigt, vad är skillnaden?

0
21

Stora löparboken för män

Den stora skillnaden mellan kvinnor och män är ju som bekant genetisk, visst tro mig ibland kan man tro att vi kommer från olika planeter eller tidsepoker men på det stora hela så ligger den i generna.

Ogillar skarpt när man förtydligar dessa skillnader och främst inom idrotten och i detta fall inom löpningen. Vissa har en fallenhet för löpning, andra har det inte, vissa är motiverade och engagerade, andra är det inte, tro mig ovan beror inte på om man är kvinna eller man.

Visst skall man ta hänsyn till muskulatur, menstruation, graviditet men att särskilja och dela upp löpningen, tycker jag är hämmande.

De bidrar ju inte till mer jämlikhet när det publiceras böcker som är riktade enbart till kvinnor hur de skall springa, äta och träna.

Jag ställer mig den enkla frågan; är det verkligen skillnad på män och kvinnor gällande löpteknik, distans, hur man skall förbereda sig för ett lopp?

För någon vecka sedan var vi på löpcoachutbildning, vi var en grupp på 30 stycken, lika delar kvinnor som män, under utbildningen så tillämpades det inte några ”specialare” eller tänk på; om du tränar en grupp med kvinnor skall du inte göra denna övning, tänk på att är det män så funkar detta bättre. Samma löptekniksövningar, samma intervaller, samma upplägg.

Låt löpningen förena istället

Låt begränsningen sitta i individens huvud och inte i det genetiska.

Tänk istället om det skulle tryckas en bok som var riktad till enbart män, hur skulle denna bok tas emot ur ett kvinnligt perspektiv, möjligen med en del:

”Va? Känns inte detta onödigt, vad är det för skillnad? Löpning som löpning”

Mmm, sannerligen en tankeställare.

/Camilla

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här