Veteran-SM nytt inslag i Strömstadmilen

0
67

Lördagen 4 juli är det dags för Strömstadmilen. Springlfa.se hårdbevakar löparfesten på västkusten.

DSC_3304
Strömstad Löparklubbs två stjärnor Mikael Ekvall och Johan Larsson står på startlinjen 4 juli. Arkivbild: Mikael Grip

Hur ser läget ut i år frågar vi tävlingsledare Kent Hansson?
– Det ser ut ungefär som vanligt. Antalet anmälda ligger i nivå med hur det sett ut de närmast föregående åren. Vi tror dock att nivån på veteranklasserna kommer att bli betydligt bättre i år eftersom VSM på 10 km landsväg i år är ett inslag i Strömstadmilen.
Hur många deltagare siktar ni på i år?
– Vi har de senaste åren haft ca 1500 deltagare och vi tror att det blir något liknande i år.
Några nyheter i år?
– Vi har VSM på 10 km landsväg som ett inslag i Strömstadilen i år. Extra kul eftersom Strömstadmilen har 25-års jubileum i år. Annars har vi inga förändringar i år.
En ganska tuff bansträckning, eller?
– Banan är nog lite tuffare än en flack och snabb bana, men banrekorden i Strömstadmilen är riktigt bra, 28.34 på herrsidan och 32.31 på damsidan. Banan utgörs av en tvåvarvsbana genom de centrala delarna av Strömstad. Banan går förbi småbåtshamnar och utmed strandpromenaden och förbi många uteserveringar vilket innebär att det alltid är mycket folk och ett bra tryck runt banan. De första 3 km på varje varv är riktigt lättlöpta medan de avslutande 2 km är lite tuffare.

DSC_2665
Strömstadmilen består också av flera barn-och ungdomslopp. Arkivbild: Mikael Grip

Hur gör ni för att få så många deltagare som möjligt att vara med i Strömstadmilen?
– Vi försöker synas med annonser i löpartidningar och på sociala medier. Vi skickar ut nyhetsbrev till tidigare deltagare och sprider inbjudningar på andra tävlingar som våra aktiva deltar i.
Vad gör ni med överskottet ni får in på loppet?
– Överskottet går i sin helhet in i klubbens verksamhet och är en viktig inkomstkälla för att vi ska kunna hålla igång verksamheten på den nivå vi har idag. En del av överskottet går också till att underhålla och utveckla vår terrängbana.
Hur ser det ut på elitsidan? Några vassa namn anmälda?
– Vi brukar ha ganska vassa startfält. Hur det kommer att se ut i år är lite för tidigt att uttala sig om ännu eftersom det är sista veckan innan loppet som de flesta topplöparna anmäler sig. Men på herrsidan har vi klart med våra egna elitlöpare till start med Mikael Ekvall, Johan Larsson, Daniel Berggren och Björn Martinsson som främsta namn. Dessutom kommer några duktiga marockaner med Laalami Cherkaoui som är god för en bit under 30 min som främsta namn. På damsidan är i nuläget Nora Falaki från MAI samt marockanska Majida Maayouf de främsta namnen. Men som sagt, vi förväntar att det kommer ytterligare topplöpare både från Sverige och Norge inom den närmaste veckan.
Vad får eliten för prispengar?
– De 10 främsta i både herr- och damklass får prispengar under förutsättning att de springer snabbare än 32.30 på herrsidan och 37.30 på damsidan.
Prispengarna är fördelat enligt följande:
1:a pris, 7 500 kr
2:a pris, 5 000 kr
3:e pris, 4 000 kr
4:e pris, 3 000 kr
5:e pris, 2 500 kr
6:e pris, 2 000 kr
7:e pris, 1 500 kr
8:e pris, 1 000 kr
9:e pris, 750 kr
10:e pris, 500 kr

Dessutom utgår ett banrekordpris på 10 000 kr till segrarna om gällande banrekord slås. Banrekorden är 28.34 för männen och 32.31 för kvinnorna.

DSC_3320
Glada motionärer i Strömstadmilen. Arkivbild: Mikael Grip

Varför ska jag enligt dig springa Strömstadmilen?
– Strömstad är en västkustens mest populära sommarorter som sjuder av liv. Genom att springa Strömstadmilen får man uppleva en vacker bana med ett bra publikstöd.
För alla föranmälda ingår dessutom Strömstadmilens fina t-shirt i funktionsmaterial samt en fribiljett med Color Lines färjor i anmälningsavgiften.

Lycka till med arrangemanget 4 juli!
– Tack så mycket!

Till Strömstadmilens hemsida:

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här